Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Český funkcionalismus (KBH / VCF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VCF - Český funkcionalismus, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Formou prezentací a týmových seminárních prací jsou v semináři probírána následující témata:1. funkční pojetí jazyka a funkční gramatika (V. Mathesius) vs./a kognitivní gramatika (R. Langacker) a konstrukční gramatika (W. Drift),2. dichotomie centrum a periferie (F. Daneš, P. Sgall), problém vágnosti (Neustupný), teorie prototypů (E. Rosch) a kategorizace jazykových jednotek (G. Lakoff),3. aktuální větné členění, sémantické a pragmatické parametry,4. větné vzorce (F. Daneš) a konstrukční gramatika,5. konstrukce gramatiky ze sémantické báze (J. Kořenský), teorie prototypů a konstrukční gramatika,6. význam slova, souvztažnost formy a významu ve funkcionalismu a v kognitivní lingvistice (L. A. Janda), konstrukce jako spojení formy a významu (Fried, Jan-Ola Östman)7. kognitivní gramatika a popisy češtiny (L. A. Janda, I. Vaňková, I. Nebeská aj.),8. reflexe poetické funkce jazyka (J. Mukařovský, R. Jakobson), komunikačně pragmatický obrat a kognitivní lingvistika.

Získané způsobilosti

Schopnost srovnávat teoretická metodologická východiska lingvistického funkcionalismu a kognitivní lingvistiky

Literatura

& Vaňková, I. (2005). Co na srdci, to na jazyku: kapitoly z kognitivní lingvistiky. Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum. ÖSTMAN, O. & M. FRIED (eds.). Construction Grammar in a cross-language perspective. Amsterdam, 2004. ÖSTMAN, O. & M. FRIED (eds.). (2005). Construction Grammars: cognitive grounding and theoretical extensions. Amsterdam. Kořenský, J. (1984). Konstrukce gramatiky ze sémantické báze. Praha: Academia. Lakoff, G., & Johnson, M. (2003). Metaphors we live by. Chicago: University of Chicago Press. Daneš et al. Mluvnice češtiny III. Mathesius, V., & Vachek, J. (1961). Obsahový rozbor současné angličtiny na základě obecně lingvistickém. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd. Jakobson, R., & Červenka, M. (1995). Poetická funkce. Jinočany: H&H. Grygiel, M., Janda, L.A. (2011). Slavic linguistics in a cognitive framework. Frankfurt am Main. Bednaříková, B. (2009). Slovo a jeho konverze. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci.

Požadavky

Ústní referát, účast v panelové diskusi

Garant

doc. PhDr. Božena Bednaříková, Ph.D.