Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj českého jazyka (KBH / VCJP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VCJP - Vývoj českého jazyka, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Důraz je v přednášce kladen na vývoj jazykových struktur, periodizaci jednotlivých plánů jazyka a řešení klíčových vývojových momentů v historické perspektivě češtiny, počínaje její diferenciací z praslovanského základu až k současnosti; zvláštní pozornost je věnována důsledkům politických a kulturních převratů v české historii v českém jazyce. V semináři se teoretické poznatky dokládají analýzou vybraných staročeských a novočeských textů.Disciplína je zaměřena na poznání historie a prehistorie češtiny. Výběr nejdůležitějších sledovaných jazykových jevů a procesů je motivován s ohledem na dva základní cíle -a) pochopení podoby současného jazyka z diachronního pohledu,b) získání základních znalostních předpokladů pro práci s písemnými památkami ze staročeského a staroslověnského období (jazyková analýza, textologie, ediční činnost?).Tématické okruhy:1. Místo češtiny v rámci slovanských a indoevropských jazyků2. Slovanské písmo, vývoj českého pravopisu3. Základní charakteristika praslovanského hláskosloví4. Hláskoslovný vývoj pračeštiny a staré češtiny5. Základní charakteristika praslovanské morfologie6. Tvaroslovný vývoj pračeštiny a staré češtiny7. Základní charakteristika syntaktického a lexikálního vývojeNáplní semináře je především analýza staročeských a staroslověnských textů.

Získané způsobilosti

student je schopen číst staroslověnské texty v cyrilici, číst a analyzovat staročeské texty, provádět transkripci a transliteraci staroslověnských a staročeských textů, orientuje se v základních vývojových procesech od indoevropského prajazyka až po současnou češtinu

Literatura

Lamprecht, A. Historická mluvnice češtiny. Praha 1986. Šlosar, D. - Večerka, R. Spisovný jazyk v dějinách české společnosti. Praha 1979. Havránek, B. Vývoj českého spisovného jazyka. Praha 1979. Cuřín, Fr. Vývoj spisovné češtiny. Praha 1985.

Požadavky

aktivní účast na seminářích, zápočtová práce (přepis a analýza zvoleného textu), kolokvium založené na rozboru textu

Garant

doc. Mgr. Miroslav Vepřek, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Miroslav Vepřek, Ph.D.