Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čeština za socialismu (KBH / VCSOC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VCSOC - Čeština za socialismu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Proměny etnického složení obyvatelstva českých v poválečném období2. Proměny symbolických funkcí češtiny v poválečném období3. Vztah mezi "domácím" a "cizím" v lexiku (germanismy, rusismy, europeismy)4. Vývojové procesy ve slovotvorbě5. Kontakty češtiny a jazyků menšin6. Odraz společenských změn v lexiku (ideologizace, tematizace práce aj.)7. Modifikace stylových a komunikačních norem8. Odraz vědeckého, technického a kulturního vývoje v lexiku9. Vývojové procesy v syntaxi věty10. Vývojové procesy v syntaxi souvětí11. Vývojové procesy ve flexi12. Vývojové procesy ve fonologii a ortoepii

Získané způsobilosti

Student získá přehled o vztazích mezi vývojem společnosti a vývoje jazyka a seznámí se se základními mechanismy jazykové změny. Kurs také může studentovi poskytnout komplexní informace, využitelné při studiu dějin české literatury a kultury 20. stol. Důležitým bodem tu je vystižení podstaty totality a prostředků, jimiž totalitní režim manipuluje své občany.

Literatura

Kořenský, J. a kol. Český jazyk. Najnowsze dzieje języków słowiańskich. Opole 1998. TEXLER, Jiří. Despotický socialismus: selhání utopie. Praha, 1996. RÖHRICH, Alex. Ideologie, jazyky, texty: analýza a interpretace textů Rudého práva z roku 1953 a 1975 a Práva z roku 1997. Liberec, 2008. Klemperer, V. Jazyk Třetí říše - LTI: poznámky filologovy. Jinočany, 2003. BRALCZYK, Jerzy. O języku polskiej propagandy politycznej lat siedemdziesiątych. Stockholm, 1987. Fidelius, P. Řeč komunistické moci. Praha, 1998. ČERMÁK, František et al., eds. Slovník komunistické totality. Praha, 2010. JELÍNEK, Milan. Spisovná čeština po roce 1945. In: ZÁVODSKÝ, Artur, ed. Vám poděkování a lásku vám. Praha: SPN, 1960, s. 139-166. LOTKO, E. Srovnávací a bohemistické studie. Olomouc, 2009. Macura, V. et al. Šťastný věk (a jiné studie o socialistické kultuře. Praha, 2008. GEYER, Michael - FITZPATRICKOVÁ, Sheila, eds. Za obzor totalitarismu: srovnání stalinismu a nacismu. Praha, 2012.

Požadavky

Aktivní účast v semináři, prezentace vlastního výzkumu (komentovaná analýza vybraného publicistického nebo uměleckého textu z l. 1948-1989).

Garant

PhDr. Ondřej Bláha, Ph.D.