Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza autentického dialogu (KBH / VDIAL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VDIAL - Analýza autentického dialogu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář je zaměřen na praktickou aplikaci teoretických poznatků o interakční struktuře dialogického textu.Metodologicky vychází z procesuálního pojetí komunikace, zabývá se převážně vytvářením světa mluvčího a světa posluchače v procesu komunikace. Teoretická i praktická pozornost bude věnována způsobům prezentace světa v dialogu, budování pozice mluvčího a posluchače. Na autentickém materiálu budou sledovány strategie, pomocí nichž jednotliví mluvčí nalézají shodu s komunikačním partnerem, nebo se naopak vůči němu vymezují.Materiálovou základnu pro práci v semináři budou tvořit přepisy či audiovizuální nahrávky dialogů lišících se typem komunikantů, primárním komunikačním cílem a prostředím komunikace.Při analýze textu bude kladen důraz zejména na syntaktickou výstavbu komunikátu a pragmatickou dimenzi komunikace.Program semináře1) Charakteristika dialogu jako typu komunikační interakce. Způsoby klasifikace dialogů.2) Specifičnost mluveného komunikátu3) Vliv mimojazykových faktorů na průběh komunikace: Griceovy a Leechovy maximy4) Pragmatický rozměr komunikace5) Mediální dialog jako specifický typ interakce6) Účel komunikace, volba vhodné strategie na příkladu politického diskurzu7) Mluvčí jako osoba soukromá a veřejná8) Komunikace jako sdělování a získávání9) Manipulativní techniky v dialogu10) Místo zdvořilosti v komunikaci v teorii a v praxi?Souboje maxim?, politická korektnost vs. přesnost vyjadřování11) Zdvořilost napříč kulturami (Srovnání diskurzů)12) Koncepce tváře13) zápočtový týden

Získané způsobilosti

Student je po absolvování seminářů připraven vyhodnocovat komunikační účinnost textů různého typu, odhalí a adekvátně popíše mechanismy konkrétní dialogické interakce. Student je schopen nalezené mechanismy zobecnit a využít získané znalosti pro přesnější recepci reálných autentických textů v češtině a vybraných cizích jazycích.

Literatura

Jelínek, M., & Švandová, B. (1999). Argumentace a umění komunikovat. Brno: Masarykova univerzita. Čmejrková, S., & Hoffmannová, J. (2003). Jazyk, média, politika. Praha: Academia. Hoffmannová, J., & Müllerová, O. (1994). Kapitoly o dialogu. Praha: Pansofia. Simpson, Paul, Mayr, Andrea. (2010). Language and Power. New York. Pokorný, J. (2009). Lingvistická antropologie: jazyk, mysl a kultura. Praha: Grada Publishing. Čmejrková, S., Hoffmannová, J., Havlík, M., Kaderka, P., & Müllerová, O. (2011). Mluvená čeština: hledání funkčního rozpětí. Praha: Academia. Brown, P., & Levinson, S. C. (1987). Politeness: some universals in language usage. Cambridge: Cambridge University Press. Hirschová, M. (2006). Pragmatika v češtině. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. McQuail, D., & Antonínová, H. (2009). Úvod do teorie masové komunikace. Praha: Portál. Edmüller, A., Wilhelm, T., & Michňová, I. (2011). Velká kniha manipulativních technik. Praha: Grada Publishing.

Požadavky

Aktivní účast v semináři (minimálně 80 %), prezentace vybrané problematiky.

Garant

doc. PhDr. Karel Komárek, Ph.D.