Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dynamika vývoje lexikálního systému (KBH / VDVL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VDVL - Dynamika vývoje lexikálního systému, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Centrum a periférie lexikálního systému. Proměny centra a periférie a proměny v myšlení o nich.2. Principy vývoje lexikálního systému (systémovost x nahodilost), mimojazykové vlivy.3. Dynamika lexikálních makro- a mikrosystémů.4. Tendence k jazykové ekonomii a vývoj lexikálního systému.5. Intelektualizace a demokratizace slovní zásoby, terminologizace a determinologizace.6. Stabilizační procesy v lexikálním systému.7. Vliv jiných jazyků na český lexikální systém (od počátků spisovného jazyka do konce 19. stol.).8. Vliv jiných jazyků na český lexikální systém (20. století, aktuální stav a perspektivy).9. Purismus a český lexikální systém.10. Funkční stratifikace české slovní zásoby a její proměny.11. Praktické aspekty vývojových procesů v lexikálním systému.

Získané způsobilosti

Absolventi kurzu znají základní principy pohybů ve slovní zásobě. Znají aktuální vývojové tendence české slovní zásoby. Teoretické poznatky jsou schopni doložit relevantními příklady. Během kurzu se posluchači seznámí s metodami práci s lexikografickými prameny.

Literatura

Dokulil, M. Obsah ? výraz ? význam. I?II. Výbor z lingvistického díla Miloše Dokulila. Praha 1997. Lotko, E. Co odhaluje analýza neologismů v současné češtině. In: Studia z filologii słowiańskiej ofiarowane profesor T. Z. Orłoś. Kraków: 2000, s. 137-141. Poštolková, B; Sochová, Z. Co v slovnících nenajdete. Novinky v současné slovní zásobě. Praha, 1994. Bláha, O. Funkční stratifikace češtiny. Olomouc, 2009. Janovec, L. K projevům jazykových vývojových tendencí v současné češtině. Naše řeč, 2007, 90/2, s. 57-66. Mitter, P. Kompozice v kontextu současné češtiny. Ústí nad Labem, 2006. Komárek, M. Nová slova v češtině. Slovník neologismů. Recenze. Slovo a slovesnost, 1999, 60, s.67-69. Martincová, O. et alii. Nová slova v češtině. Slovník neologismů 2. Praha: Academia, 2004. Martincová, O. a kol. Nová slova v češtině 1. Praha, 1998. Martincová, O. Problematika neologismů v současné spisovné češtině. Praha, 1983. Němec, I. Rekonstrukce lexikálního vývoje. Praha, 1980.

Požadavky

Studium odborné literatury v češtině v rozsahu min. 300 stran;schopnost aplikovat získané poznatky na konkrétní jazykový materiál (práce s ČNK a s elektronickými databázemi Lexikografického oddělení ÚJČ);vypracování seminárního projektu v rozsahu cca 5 stran.

Garant

Mgr. Darina Hradilová, Ph.D.