Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Druhý život antiky v české literatuře (KBH / VDZA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VDZA - Druhý život antiky v české literatuře, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Antická inspirace obrozenské poezie - anakreontika.2) Antická inspirace děl J. Vrchlického; vliv jeho pojetí antiky na další básnickou generaci.3) Antika jako projev vzpoury (J. S. Machar - Antika a křesťanství, V záři helénského slunce, Jed z Judey)4) "Sám vyvzdorovat si svůj úděl Héliova synovství" Otakar Theer (Všemu navzdory, Faethon)5) Antika jako ornament? Antické motivy ve tvorbě dekadentů, Jiří Karásek: Endymion6) Antické motivy v tetralogii Viktora Dyka7) Antická mytologie v Halasově poezii8) Typologizace antických motivů v raných sbírkách Vladimíra Holana9) Mnohohlasí antické rezonance - M. C. Putna10) Kristus a Apollon - dvě východiska, dva úběžníky tvorby Jiřího Kuběny11) Antika v díle Vladimíra Vokolka12) Napětí antického a biblického kódu v básních Josefa Kostohryze

Získané způsobilosti

Student bude schopen po absolvování semináře analyzovat literaturu reflektující antické dědictví a odlišit v návaznosti na literárněhistorické etapy nuance a specifika jednotlivých přístupů.

Literatura

Hrtánek, P. Kacíři, rouhači, ironikové: (v současné české próze). Brno: Host, 2007. ISBN 9788073682866.Eliade, M., & Strebingerová, E. Mýtus o věčném návratu: (archetypy a opakování). Praha: OIKOYMENH, 2003. ISBN 8072980378.Varcl, L. Antika a česká kultura. Praha: Academia, 1978. & Nechutová, J. Druhý život antického mýtu: sborník z vědeckého symposia centra pro práci s patristickými, středověkými a renesančními texty. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2004. ISBN 807325042X.& Svoboda, L. Encyklopedie antiky. Praha: Academia, 1974. Putna, M. C. Řecké nebe nad námi, aneb, Antický košík: studie k druhému životu antiky v evropské kultuře. Praha: Academia, 2006. ISBN 8020014195.Krejčí, V., Businská, H., Bělský, J., Kucharský, P., Vránek, Č., & Bahník, V. Slovník antické kultury. Praha: Svoboda, 1974. Frye, N., Ficová, S., & Přibáňová, A. Velký kód: (Bible a literatura). Brno: Host, 2000. ISBN 808605568X.

Požadavky

Aktivní účast na semináři, četba zadaných textů, vypracování seminářní práce.

Garant

Mgr. Jana Vrajová, Ph.D.