Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropský expresionismus (KBH / VEX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VEX - Evropský expresionismus, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Okruhy seminářů:1. Ideové zdroje expresionismu2. Expresionismus ve výtvarném umění3. Raný (velkoměstský, groteskní) expresionismus: Jakob van Hoddis, Georg Heym, Alfred Lichtenstein4. Význačné básnické osobnosti poezie expresionismu: Gottfried Benn5. Else Lasker-Schillerová, August Stramm6. Georg Trakl7. Sociálně-utopický expresionismus: Franz Werfel, Johannes R. Becher, Ernst Stadler8. další autoři: K. Heynicke, K. Otten, G. Engelke, A. Ehrenstein, O. Loerke, W. Klemm9. Expresionistické drama, expresionistická próza10. Expresionismus v české literatuře: brněnská Literární skupina11. Spontánní projevy expresionismu: Richard Weiner, Ladislav Klíma a další12. Traklovský expresionismus Bohuslava Reynka, Františka Halase a Zbyňka Hejdy

Získané způsobilosti

Cílem semináře je seznámit se s poezií německého expresionismu v jejích nejrůznějších podobách a hledat obsah pojmu "český expresionismus", zejména v poezii. Podmínkou pro udělení zápočtu je přednesení referátu (zařazení autora a díla do kontextu, podrobný rozbor vybraných básní, vedení diskuse nad texty), aktivní účast na semináři a vypracování seminární práce na vybrané téma (odlišné od referátu) v rozsahu 5 NS.

Literatura

Malý, Radek (ed.). Držíce v drzých držkách cigarety. Malá antologie poezie německého expresionismu. Praha, 2007. Jelínková, Eva. Echa expresionismu. Recepce německého literárního hnutí v české avantgardě. Praha, 2010. Wolf, Norbert - Grosenicková, Uta (eds.). Expresionismus. Praha, 2005. Fialová-Fürstová, I. Expresionismus. Olomouc, 2000. Míčko, M. Expresionismus. Praha, 1969. Chalupecký, Jindřich. Expresionisté. Praha, 1992. Kundera, Ludvík (ed.). Haló, je tady vichr, vichřice. Praha, 1969. Hledání expresionistických poetik. Materiály z mezinárodní konference, která se konala 11. - 13. února 2004 v Českých Budějovicích. Pelhřimov, Nová tiskárna Pelhřimov - České Budějovice, Jihočeská univerzita, 2006. !křičte ústa!. Předpoklady expresionismu. Praha, 2007. Podivínský, Martin. Nástin expresionismu v české poezii. In: AUPO Facultas philosophica. Philolosophica - Aesthetica. Litteraria - Theatralia - Cinematographica. - Sv. 9, sv. 1. - 1993, s.19-25. Malý, Radek. Spásná trhlina (Georg Trakl - jeho vliv na českou literaturu). Votobia 2006.

Požadavky

Aktivní a pravidelná účast; zpracování a přednesení samostatného referátu nebo referátu o odborné studii (referující nereprodukuje obsah, ale snaží se odhalit přístup autora a metodu jeho práce).

Garant

doc. Mgr. Radek Malý, Ph.D.