Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Editace zvuku (KBH / VEZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VEZ - Editace zvuku, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Účelem kurzu je uvést studenty editorského studia do základů praktického ovládání softwarových nástrojů v oblasti moderních audiovizuálních technologií se zaměřením na zpracování zvuku. Výuka bude koncipována pro začátečníky a proběhne v Audiovizuální laboratoři Centra intermediálních studií (součástí pracoviště je malé nahrávací studio s režijním pracovištěm). Vyučovány budou především základy práce s audiosoubory prostřednictvím adekvátních softwarových nástrojů zejm. program SoundForge (prostředí aplikace okna a záložky; pořízení záznamu a jeho editace; práce s efekty; výstup).Editace zvuku navazuje na kurz Audiovizuální technologie, který se věnoval teoretickým (a nezbytným) základům: analogový a digitální signál; digitalizace zvuku vzorkování, kvantizace a komprese dat; mikrofon dynamický vs. kapacitní a směrová charakteristika; zvukové formáty. Tyto teoretické poznakty jsou předstupněm k praktickému ovládání softwarových aplikací i ke zvládnutí procesu pořízení záznamu a jeho editace.Hostem podílejícím se na výuce této disciplíny bude herec Moravského divadla Petr Kubes, jenž provede studenty důležitým procesem interpretace textu; studenti si pod jeho vedením vyzkoušejí různé možnosti interpretačního přístupu k textu. Tyto texty poté studenti nahrají ve studiu a pořízenou nahrávku sestříhají do finální podoby projektu (vč. posteditačních kroků jako přidané efekty, doprovodné zvuky atp.).

Získané způsobilosti

Orientace v problematice moderních audiovizuálních technologií. Studenti si vyzkouší proces nahrávání mluveného slova i editaci nahrávky. Součástí semináře bude práce s mikrofonem, mixážním pultem a softwarovým nástrojem pro zpracování zvuku SoundForge (zejm. prostředí aplikace - okna a záložky; pořízení záznamu a jeho editace; práce s efekty; výstup).

Literatura

Scott R. G. Dokonalé nahrávky s programem Sound Forge: zpracování, editace, práce s procesory a efekty. Praha, 2005. Vlachý, Václav. Praxe zvukové techniky. Praha, 2008. Vrba, Jiří. Úvod do audiovizuálních technologií. Olomouc, 2008. Kříž, Miloslav. Zvuk na PC. Praha, 2002.

Požadavky

(1) Pravidelná účast a aktivní práce v semináři (včetně plnění zadaných úkolů)(2) Úspěšně realizovaný seminární projekt

Garant

PhDr. Petr Pořízka, Ph.D.