Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Folkloristika (KBH / VFOLC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VFOLC - Folkloristika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Folklor a folkloristika, základní folkloristická terminologie, prameny a literatura2. Folklorismy v české literatuře a dramatu3. Folklorní žánry4. Pohádka a pověst5. Drobné folklorní žánry6. Urbánní folklor7. Česká lidová píseň8. Moravská a slezská lidová píseň9. Interetnické balady10. Kramářská píseň11. České světské písně zlidovělé12. Knížky lidového čtení13. Reflexe lidové písně ve folku a world music14. Folklor ve filmu a v televizi15. Folklor na internetu

Získané způsobilosti

Absolvováním semináře získají studenti základní informace o folkloru a folkloristice.

Literatura

Beneš, B. Česká lidová slovesnost. Praha, 1990. Leščák, M.-Sirovátka, O. Folklor a folkloristika. Bratislava, 1982. Čapek, K. Marsyas. Praha, 1971. PROPP, V. J. Morfologie pohádky a jiné studie. Jinočany: H&H, 1999. Pajer, J. Svět lidové písně. Strážnice, 1989. Jančář, J. Země a lid. Nová řada. Svazek 10. Brno, 2000.

Požadavky

Aktivní účast v semináři, zpracování a předložení referátu.

Garant

prof. PhDr. Jiří Fiala, CSc.