Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literatura 19. století a hudba (KBH / VH19)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VH19 - Česká literatura 19. století a hudba, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Uvedení do teorie a praxe intermediality a interakce literatury a hudby2. Od vrcholného baroka ke klasicismu - první české opery, tzv. hanácké zpěvohry, první české překlady operních libret2. České světské písně zlidovělé epické a vlastenecké3. České světské písně zlidovělé milostné4. První česká opera - Dráteník Františka Škroupa a Josefa Krasoslava Chmelenského5. Hudební složka dramatické tvorby Josefa Kajetána Tyla6. Libretisté a libreta oper Bedřicha Smetany7. Erbenova básnická sbírka Kytice a česká hudba (od Antonína Dvořáka k Ferdinandu Havlíkovi)8. České mužské, ženské a smíšené sbory na verše českých básníků 2. poloviny 19. století9. Libretisté a libreta oper Antonína Dvořáka10. Český melodram11. Scénická hudba (Zeyerova a Sukova dramatická pohádka Radúz a Mahulena)12. České oratorium - Dvořákova a Vrchlického Svatá Ludmila13. Tři podoby literárního díla - Její pastorkyňa Gabriely Preissové jako drama, opera a novela

Získané způsobilosti

Erudice v oblasti intermediálních vazeb české literatury 19. století k hudbě a k synkretickým uměleckým druhům a žánrům s podílem hudby.

Literatura

Schneider, Jan - Krausová, Lenka (eds). Intermedialita: Slovo - obraz - zvuk. Olomouc, 2008. Wolf, W. Intermedialita: široké pole výzkumu a výzva literární vědě. [online: cit. 17. 1. 2013], dostupné z WWW: http://www.phil.muni.cz/plonedata/wcls/texty/intermedialita/cs_wolf_intermedialita_uvod.pdf. Šíp, L. Česká opera a její tvůrci. Praha, 1983. Václavek, B. - Smetana, R. České světské písně zlidovělé epické. Praha, 1955. Osolsobě, I. Divadlo, které mluví, zpívá a tančí. Teorie jedné komunikační formy. Praha, 1974. Václavek, B. Písemnictví a lidová tradice. Praha, 1947. Pečman, R. Poezie a hudba. Brno, 1986. Fukač, J. Pojem textu v muzikológii. In: Metatext a preklad. Nitra, 1993. Fiala, J. Václav Jaromír Picek - typ předbřeznového lyrika. Olomouc, 1989.

Požadavky

a) Aktivní účast v semináři s maximálně třemi absencemib) Úspěšný zápočtový test c) Zpracování referátu a tematicky související power-pointové prezetace na téma korespondující s obsahem předmětu

Garant

prof. PhDr. Jiří Fiala, CSc.