Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj a proměny historiografie (KBH / VHIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VHIS - Vývoj a proměny historiografie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Práce v semináři vychází z rozboru ukázek jednotlivých děl historické produkce 12. - 18. století, které jsou zařazeny do kontextu života a tvorby daného autora a obecných souvislostí literárního vývoje.- Historiografie ve středověku (žánrová diferenciace, Kosmova kronika, Zbraslavská kronika, Kronika t. ř. Dalimila, kroniky doby Karla IV.)- Historiografie 16. stoletíMěšťanská reflexe soudobých událostí (Písař Bartoš, Sixt z Ottersdorfu)Bohuslav Bílejovský, Martin Kuten ze Šprinsberka, Václav Hájek z LibočanGenealogická produkce (Václav Březan, Bartoloměj Paprocký z Hlohol)Paměti a vzpomínky (Mikuláš Dačický z Heslova...)Cestopisná literatura (Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic)- Historiografie doby barokníObraz českých zemí a třicetileté války v dobových dějepisných pracíchDějepisectví katolického baroka (Bohuslav Balbín,Tomáš Pešina z Čechorodu)Lidové kronikářství (Jan František Beckovský, Jan Jiří Středovský)Městské kroniky

Získané způsobilosti

Student je obeznámen s typy historiografické práce v období středověku, renesance a baroka s důrazem na jejich proměny ve spojitosti se starší českou literaturou.

Literatura

Nechutová, Jana. Latinská literatura českého středověku do roku 1400. Praha, 2000. ISBN 80-7021-305-1.BENEŠ, Z. BENEŠ, Z.: Historický text a historická skutečnost. Studie o principech českého humanistického dějepisectví. Praha, 1993. Z. Pokorná, M. Svatoš. (eds.). Bohuslav Balbín a kultura jeho doby v Čechách. Praha, 1992. Humanistická konference 1966. Praha, 1966. KROFTA, K. O bratrském dějepisectví. Praha, 1946. KUTNAR, F., MAREK, J. Přehledné dějiny českého a slovenského dějepisectví. Praha, 1997. Studien zum Humanismus in den bömischen Ländern. Teil III. Köln, 1993.

Požadavky

Podmínkou k udělení zápočtu je vypracování referátu v ústní i písemné podobě a aktivní účast na seminářích. Kolokvium probíhá formou rozpravy nad tématy probíranými v semináři.

Garant

Mgr. Karla Strnadová, Ph.D.