Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Existenciální poezie Vladimíra Holana (KBH / VHOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VHOL - Existenciální poezie Vladimíra Holana, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náplní semináře bude zejména četba a analýza Holanových básnických textů s ohledem na jejich existenciální povahu. Lyrický subjekt Holanových děl se vyznačuje autobiografickou stylizací do filosofujícího básníka, který se vyslovuje k údělu a situaci člověka, k jeho danostem i k jeho touze po svobodě. Holanova tvorba v sobě skrývá průnik funkce poezie a filosofie. V rámci tohoto semináře budou Holanovy texty srovnávány s poezií Máchovou či Ortenovou; s díly básníků, jejichž poezie též obsahuje témata a motivy existenciální povahy. Součástí seminářů bude též seznámení se s počátky a vývojem filosofie existence a interpretace možných styčných bodů mezi například filosofickým postojem Kierkegaardovým a básnickým postojem Holanovým.

Získané způsobilosti

Orientace v Holanově tvorbě. Zaujetí vlastního interpretačního postoje k Holanově poezii. Seznámení se s jejími tvůrčími principy. Získání přehledu o znacích a vývoji existenciální filosofie a o jejích projevech v poezii, próze a dramatu.

Literatura

Heidegger, Martin. Básnicky bydlí člověk. Praha, 1993. Kierkegaard, S. A. Bázeň a chvění. Nemoc k smrti. Praha, 1993. CAMUS, Albert. Člověk revoltující. Praha, 1995. Blecha, I. Fenomenologie a existencialismus. Olomouc, 1994. Janke, W. Filosofie existence. Praha, 1994. Opelík, Jiří. Holanovské nápovědy. Praha, 2004. Blažíček, P. Knihy básní. Holan/ Toman. Praha, 2011. Földényi, L. F. Melanchólia. Bratislava, 2001. Camus, Albert. Mýtus o Sisyfovi, Praha 1995. Černý, Václav. První a druhý sešit o existencialismu. Praha, 1992. Hrbata, Z., Procházka, M.:. Romantismus a romantismy. Praha: Karolinum , 2005. Guardini, R. Těžkomyslnost a její smysl. Olomouc, 1995.

Požadavky

Student na semináři odpřednáší referát a na konci semestru odevzdá jeho rozšířenou verzi v písemné podobě. Aktivní účast při diskuzi a interpretacích; četba zadaných textů na každý seminář. Povolené absence jsou tři.

Garant

PhDr. Jan Schneider, Ph.D.