Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čeština jako cizí jazyk (KBH / VJAZC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VJAZC - Čeština jako cizí jazyk, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Čeština jako cizí jazyk (ČCJ) - didaktika, cíle, rozdělení studentů, typy výuky, mediační jazyk, motivace, ?2. Pracoviště a organizace zabývající se ČCJ3. Učební materiály4. Mediační jazyk - ano či ne?5. Sociokulturní kompetence6. Fonetika v ČCJ7. Prezentace gramatiky ČCJ - jména8. Prezentace gramatiky ČCJ - slovesa9. Řečové dovednosti10. Jazykové testování11. Čeština jako cizí jazyka a Společný evropský referenční rámec pro jazyky

Literatura

HRDLIČKA, M. Cizí jazyk ČEŠTINA. Praha: ISV, 2002. ISBN 80-85866-98-6.Hendrich, J. a kol. Didaktika cizích jazyků. Praha: SPN, 1988. Choděra, R. a kol. Didaktika cizích jazyků na přelomu století. Rudná u Prahy, 2001. Choděra, R. Didaktika cizích jazyků: úvod do vědního oboru. Praha: Akademia, 2006. K některým problémům výuky češtiny jako cizího jazyka. Praha, 1997. Šindelářová, J. Socio-kulturní zázemí žáků a studentů-imigrantů přicházejících ze zemí s odlišnou kulturou. Ústí nad Labem, 2005. Společný evropský referenční rámec pro jazyky. Olomouc, 2002. Hejhal, J. Stručný úvod do didaktiky češtiny jako cizího jazyka. Brno, 1980.

Požadavky

Předpokladem pro úspěšné absolvování semináře je orientace v lingvistické terminologii. Předpokládá se, že se studenti seznámí s materiály prezentovanými na semináři, budou se semináře účastnit aktivně, tj. vypracují úkoly zadané v semináři, a připraví si krátký referát, např. prezentaci učebnici češtiny pro cizince nebo simulaci výuky (prezentace konkrétního gramatického jevu, nové slovní zásoby apod.).

Garant

Mgr. Darina Hradilová, Ph.D.