Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyková kultura (KBH / VJZK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VJZK - Jazyková kultura, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Český národní jazyk, kritéria jeho diferenciace.2. Kritéria hodnocení jazykových prostředků.3. Práce s korpusem při hodnocení jazykových jevů.4. Neutrálnost, příznakovost, expresivita.5. Komunikační rámec, komunikační situace.6. Kritéria kodifikace spisovné normy.7. Termíny správnost, adekvátnost.8. Spisovnost a nespisovnost.9. Diskuse o obecné češtině a tzv. standardu.10. Jazyk a mluva: kultura a kultivovanost.11. Perspektiva vývoje jazykové kultury v ČR a v Evropě.

Získané způsobilosti

Znalost základních i speciálních pojmů teorie jazykové kultury, politiky a plánování a schopnost jejich interpretace i aplikace v praktické jazykové i poradenské činnosti.

Literatura

Weingart, M. Český jazyk v přítomnosti. Praha 1934. Uličný, O. Jazyk - jazykověda - komunikace. Praha 2006. Kultura českého jazyka. Praha 1970. Spisovná čeština a jazyková kultura. Praha 1932. Spisovná čeština a jazyková kultura 1993. Praha 1995.

Požadavky

Aktivita v seminářích, účast v diskusích, prezentace na téma podle vlastního výběru (hodnocení modelového mluveného nebo psaného textu).

Garant

PhDr. Ondřej Bláha, Ph.D.