Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komplexní analýza textu (KBH / VKAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VKAT - Komplexní analýza textu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náplň semináře:1. Psaný a mluvený text - určování specifik a prostředků.2. Složky komunikační situace, které mají vliv na výslednou podobu textu.3. Dodržování/porušování komunikačních a zdvořilostních norem.4. Vhodnost a "správnost" textu vzhledem k situaci jeho vzniku.5. Výslovnostní norma a intonační prostředky v mluvených komunikátech.6. Pravopisná a mluvnická norma v psaných komunikátech.7. Aktuální členění výpovědi v autentických textech; slovosled.7. Lexikální stránka autentických textů.8. Mikrokompozice a makrokompozice textů.9. Sledování tematických posloupností v textech.10. Vyjádření základních funkcí jazyka (zvláště expresivní a apelové) v autentických textech.

Získané způsobilosti

studenti dokáží vymezit všechny složky komunikační situace, které mají vliv na výslednou podobu textu, zhodnotí dodržování/porušování komunikačních a zdvořilostních norem, posoudí vhodnost a ?správnost? textu vzhledem k situaci jeho vzniku, najdou prostředky psanosti a mluvenosti

Literatura

Kořenský, J. a kol. Komplexní analýza komunikačního procesu a textu. České Budějovice, 1999. Čejka, M. Česká lexikologie a lexikografie: Brno 1992. HŮRKOVÁ, J. Česká výslovnostní norma. Praha: Scientia, 1995. Hlaváčková, D. - Ungermanová, M. Manuál pro značkování a desambiguaci slovních tvarů v jazykových korpusech. Dostupné na: http://nlp.fi.muni.cz/projekty/desman/desman1603.pdf;. Müllerová, O. - Hoffmannová, J. - Schneiderová, R. Mluvená čeština v autentických textech. Praha, 1994. Hirschová, M. Pragmatika v češtině. Olomouc, 2006. Machová, S. - Švehlová, M. Sémantika a pragmatická lingvistika. Praha, 2000. stránky Českého národního korpusu: http://ucnk.ff.cuni.cz/. Filipec, J. - Čermák, F. Česká lexikologie. Praha 1985. Hoffmannová, J. - Müllerová, O.(eds.). Čeština v dialogu generací. Praha, 2007. Karlík, P. - Nekula, M. - Pleskalová, J. Encyklopedický slovník češtiny. Praha, 2002. Müllerová, O. Mluvený text a jeho syntaktická výstavba. Academia, Praha 1994. Ed. Karlík, P., Nekula, M., Rusínová, Z. Příruční mluvnice češtiny, Praha 2000. Hřebíček, L. Vyprávění o lingvistických experimentech s textem. Praha 2002.

Požadavky

Aktivní účast na seminářiAnalýza původního (studentem vybraného) textu

Garant

Mgr. Jindřiška Svobodová, Ph.D.