Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikační strategie (KBH / VKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VKS - Komunikační strategie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Komunikace jako jedna z forem sociálního jednání.2. Druhy komunikačních strategií.3. Typy komunikačních situací (mediální dialog, politické debaty aj.).4. Porušování komunikačních a zdvořilostních norem, manipulace v komunikaci.5. Komunikační schopnosti, asertivita, etiketa.6. Interdisciplinární pohled na komunikační strategie (psycholingvistika, sociolingvistika).7. Výrazové prostředky jako součást komunikačních strategií.

Získané způsobilosti

Studenti na semináři pracují s autentickým materiálem (psané texty a nahrávky určitých situací, politické debaty, mediální dialog), v předkládaném materiálu jsou schopni odhalit komunikační fauly, najít porušení komunikačních a zdvořilostních norem nebo pokus o manipulaci. Posoudí vhodnost a adekvátnost užitých výrazových prostředků a v případě potřeby je substituují prostředkem, který je vhodnější vzhledem k diskurzu a adresátovi. Výsledkem je úspěšné zvládnutí verbální i neverbální složky komunikace.

Literatura

Tondl, L. Dialog. Praha, 1997. Dvořák, K. Jazyk jako prostředek komunikace. České Budějovice 2004. Natare-Aga, I. Nenechte sebou manipulovat. Praha, 2010. Watzlawick, P. a kol. Pragmatika lidské komunikace, interakční vzorce, patologie a paradoxy. Brno, 2011. Hirschová, M. Pragmatika v češtině. Olomouc, 2006. Vybíral, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha 2000. Scharlau, Ch. Techniky vedení rozhovoru. Nebeská, I. Úvod do psycholingvistiky. Praha, 1992. Musil, J. Úvod do sociální a masové komunikace. Praha, 2005. Hladílek, M. Úvod do sociální a pedagogické komunikace. Praha, 2006. McQuail, D. Úvod do teorie masové komunikace. Praha 1999.

Požadavky

samostatná práce s autentickým lingvistickým materiálempísemná seminární práce a její prezentace v semináři

Garant

Mgr. Jindřiška Svobodová, Ph.D.