Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární geografie (KBH / VLITG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VLITG - Literární geografie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kde se literatura odehrává? A proč právě tam? Jaký je vztah reálného světa a světa fikčního? Jak literatura používá, transformuje, zcizuje či remodeluje reálné prostory? Jak si můžeme tyto fikcionalizované krajiny představit? A jak je interpretovat? Můžeme fikční světy literatury zanést na reálnou mapu světa? A můžeme projít reální svět s literárním průvodcem v kapse?Jako neexistují dějiny, které by se někde neděly, neexistuje ani příběh, který by se neodehrával v nějakém prostoru. Naše čtenářská zkušenost se nemůže oprostit od tendence vnímat literární texty ve vztahu k mimoliterární skutečnosti. Ať chceme či nechceme, fikční svět vztahujeme ke svému žitému světu reálnému. Seminář se zaměří na problém prostoru (geoprostoru) v literatuře, seznámí s českou tradicí přístupu k této entitě a především s aktuálními literárněhistorickými a literárněteoretickými přístupy literární geografie, jež se vyprofilovala v kontextu širší proměny paradigmatu označovaného jako topografický obrat či návrat k prostoru (spatial-turn). Budeme se pohybovat na zpola reálné, zpola imaginární mapě současné české literatury a otevřeme otázky literární topografie. Pomocí nástrojů, které zahraniční literární věda poskytla k uchopení literárního prostoru, se pokusíme vybraná díla analyzovat. Společně se pokusíme na základě sběru dat k určité otázce prostoru je i kartograficky zpracovat a interpretovat.

Literatura

Moretti, Franco. Atlas of the European Novel 1800-1900. London - New York, 1998. Novotný, J. (ed.). Člověk mezi rozprostraněností a krajinou. Praha, 2008. Piatti, Barbara. Die Geographie der literatur. Göttingen, 2008. Češka, Jakub. Falešná paměť literatury. Praha, 2009. Doležel, Lubomír. Fikce a historie v období postmoderny. Praha, 2008. Doležel, Lubomír. Heteroscosmica. Praha, 2003. Derdowska, Joanna. Kmitavá mozaika. Městský prostor a literární dílo. Příbram, 2011. Blanchot, Maurice. Literární prostor. Praha, 1999. Hodrová, Daniela. Místa s tajemstvím. Praha, 1994. Hodrová, D. a kol. Na cestě ke smyslu. Praha, 2005. Hodrová, Daniela. Poetika míst. Jinočany, 1997. Bachelard, Gaston. Poetika prostoru. Praha, 2009. Krejčí, Karel. Sociologie literatury. Praha, 2008. Jedličková, Alice. Zkušenost prostoru. Praha, 2010.

Požadavky

Četba, aktivní diskuse a schopnost kooperace v rámci semináře, interpretace vybraného literárního díla jako seminární práce.

Garant

PhDr. Jan Schneider, Ph.D.