Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literárněkritické praktikum (KBH / VLPC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VLPC - Literárněkritické praktikum, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V úvodním bloku budou studenti seznámeni se základními zákonitostmi literárně kritického diskurzu a jeho specifik. V druhém až čtvrtém bloku studenti předloží svoje první texty, které budou hodnoceny společně. Z korpusu všech textů budou vyvozeny obecné závěry, ale rovněž přednosti a nedostatky jednotlivých textů. V pátém a šestém bloku předloží posluchači druhé texty, které budou hodnoceny podobně jako v předchozích blocích. Větší pozornost bude ovšem věnována srovnání obou studentových textů a bude vyhodnoceno, zda se z první společné kritiky poučil, respektive odstranil případné nedostatky svého prvního textu.

Získané způsobilosti

Posluchač by měl umět nejen kriticky hodnotit umělecké texty, ale především svoje soudy písemně formulovat a precizovat.

Literatura

Lopatka, Jan. Předpoklady tvorby (1991). Hrtánek, Petr (ed-. Antologie textů k dějinám české literární kritiky (XIX. století). Ostrava, 2008. Hrtánek, Petr (ed.). Antologie textů k dějinám české literární kritiky (1. polovina XX. století). Ostrava, 2009. Černý, Václav. Co je kritika, co není a k čemu je na světě. In: Týž: Tvorba a osobnost I. Praha, Odeon 1992. Buriánek, František. Čítanka české literární kritiky. Praha, 1974. Studený, Jiří. Dramata jazyka. Teorie literatury a praxe tvůrčího psaní. Červený Kostelec, 2010. Haman, Aleš. Literatura z pohledu čtenářů. Praha, 1991. Haman, Aleš. Nástin dějin české literární kritiky. Jinočany, 1999. Opelík, Jiří. Nenáviděné řemeslo. Praha, 1969. FIŠER, Z. Tvůrčí psaní. Brno: Paido, 2001.

Požadavky

Dvě recenze původní české prózy nebo poezie v písemné podobě