Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lingvistika pro školskou praxi (KBH / VLSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VLSP - Lingvistika pro školskou praxi, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář je určen pro studenty, kteří se připravují na profesní dráhu středoškolského učitele ČJL, a je kompatibilní s disciplínami realizovanými v rámci studia Učitelské způsobilosti. Důraz je kladen na prohloubení a fixaci jazykovědných znalostí a především na schopnost jejich pohotové aplikace ve školské praxi.Pozornost je věnována následujícím tématům:1. Školská jazykovědná terminologie.2. Jazyková kultura, rozlišování výrazových prostředků neutrálních a substandardních, funkční stratifikace jazykových prostředků.3. Tradiční kodifikační příručky, elektronické zdroje, elektronické databáze využitelné ve výuce.4. Zásady ortoepie a ortofonie.5. Pojetí tvarosloví v současných učebnicích ČJ, morfém a morfematické struktury v současné školské praxi.6. Syntax, pojetí větných členů, tzv. větné rozbory, jejich funkce, typy a techniky.7. Stylistika, změny v tradičním vymezení žánrů spojené s moderními informačními technologiemi.8. Čeština jako cizí jazyk.

Získané způsobilosti

Absolventi semáře získají:dovednost pohotově aplikovat teoretické poznatky na konkrétní jazykový materiál;hlubší odborné kompetence;orientaci v literatuře předmětu.

Literatura

Čechová - Styblík. Čeština a její vyučování. Gejgušová. Didaktika češtiny pro střední a vyšší odborné školy. Kostečka. Do světa češtiny jinak. Čechová. Komunikační a slohová výchova. Gejgušová. Trénink v českém jazyce pro střední a vyšší odborné školy. Polák. Učitel češtiny a současná základní škola.

Požadavky

Studium odborné literatury v češtině v rozsahu min. 300 stran; seminární práce; samostatná práce, schopnost účastnit se diskuze.