Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lingvistické softwarové nástroje pro ČJ (KBH / VLSW)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VLSW - Lingvistické softwarové nástroje pro ČJ, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář bude realizován blokovou formou výuky. Bude založen především na zvaných hostech z externích poracovišť, kteří budou prezentovat aktuální softwarové nástroje a projekty, jež jsou vyvíjeny a jež reprezentují daná odborná pracoviště. Bude kladen důraz na workshopový charakter kurzu: po teoretickém představení nástrojů a jejich základních možností a využití bude následovat praktická práce studentů s nástroji.Budou prezentovány korpusové nástroje zejm. těchto pracovišť:-- ÚFAL MFF UK: anotační a taggovací nástroje (Morče, Law, TrEd), korpusové prohlížeče (PML-TQ), konvertory-- ÚČNK FF UK: programy Paradigma, SYD, Morfio, KWords, P-kolokace-- NLP FI MU: software pro práci se slovníky (DebDic, DebVisDic), nástroje pro morfologickou a syntaktickou analýzu češtiny (Majka, Synt, Set, Zuzana), sémantické weby (Visual Browser)

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o aktuálním stavu a vývoji softwarových aplikací pro korpusovou lingvistiku. Naučí se pracovat s vybranými softwarovými nástroji, zejm. s aplikacemiParadigma, SYD, Morfio, KWords, P-kolokace, DebDic, DEBVisDic, TrEd, PML-TQ ad.

Literatura

Projekty NLP FI MUNI Brno. Projekty ÚČNK FF UK Praha. Projekty ÚFAL MFF UK Praha.

Požadavky

(1) Pravidelná účast (nutné vzhledem k blokovému charakteru výuky) a aktivní práce v semináři (včetně plnění zadaných úkolů)(2) Úspěšně realizovaný seminární projekt

Garant

PhDr. Petr Pořízka, Ph.D.