Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Myšlení o literatuře z kulturolog. asp. (KBH / VMLK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VMLK - Myšlení o literatuře z kulturolog. asp., Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kultura a civilizace. Historie myšlení o kultuře. Literatura a kultura. Cultural turn a literární věda. Foucault a myšlení o literatuře. Kultura jako text. Kánon a moc. Kulturní sémiotika. Postkolonialismus. Nový historismus a literatura. Literatura a paměť. Cizí a jiné. Prostor jako kulturní veličina

Literatura

Eagleton, Terry. (2001). Idea kultury. Brno. Edwards, Tim (ed.). (2010). Kulturální teorie: klasické a současné přístupy. Praha. Nünning, Ansgar (ed.). (2006). Lexikon teorie literatury a kultury: koncepce - osobnosti - základní pojmy. Brno. Foucault, Michel. (1993). Myšlení vnějšku. Praha. Geertz , Clifford. (2000). Interpretace kultur. Vybrané eseje. Praha. Assmann, Jan. (2001). Kultura a paměť. Písmo, vzpomínka a politická identita v rozvinutých kulturách starověku. Praha. Bolton, Jonathan (ed.). (2007). Nový historismus / New historicism. Brno.

Požadavky

Četba vybraných textů, esej.

Garant

PhDr. Jan Schneider, Ph.D.