Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematické metody v lexikologii (KBH / VMML)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VMML - Matematické metody v lexikologii, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V semináři budou prezentovány možnosti aplikace matematických metod na lexikální systém, akcentovány budou především metody statistické. Cílem semináře je, aby si posluchači osvojili zásady kvantitativní analýzy a uvědomili si možnosti interpretace získaných dat. Pouze informativně bude věnována pozornost matematickému modelování.Program semináře1. Úvod do kvantitativní lingvistiky.2. Jazykové korpusy, postupy získání lexikostatistických dat.3. Příprava textu pro lexikostatistické zpracování, lemmatizační postupy.4. Rank a frekvence jako základní lexikostatistické veličiny. Frekvenční pásma ve slovní zásobě.5. Tvorba frekvenčního seznamu.6. Metodika výpočtu a interpretace základních lexikostatistických parametrů.7. Zipfovy zákony8. Index exkluzivity.9. Index zatíženosti.10. Index readability.11. Komplexní lexikostatistická analýza zvoleného textu.12. Prezentace seminárních projektů.

Získané způsobilosti

Absolventi semináře jsou schopni připravit text k lexikostatické analýze. Jsou schopni provést lexikostatistickou analýzu textu/souboru dat. Získaná data jsou schopni lingvisticky analyzovat, interpretovat a uvést do kontextu jazykové situace.

Literatura

Těšitelová. Kvanititativní lingvistika.

Požadavky

Samostatné studium odborné literatury v rozsahu min. 200. stran, aktivita v semináři, seminární projekt v rozsahu min. 5. stran.