Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktická ortografie (KBH / VPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VPO - Praktická ortografie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V semináři budou rámcově nastíněny principy české ortografie a její současný stav bude uveden do kontextu vývoje. Důraz bude kladen na praktické zvládnutí normy, v semináři tedy budou systematicky probírány jednotlivé ortografické jevy, akcentováno bude jejich procvičení a fixace.1. Problematika psaní i/y v kořenu slova (tzv. vyjmenovaná slova), v koncovce jmen a v koncovce sloves (shoda přísudku s podmětem, shoda přísudku s několikanásobným podmětem).2. Psaní s/z v pozici předpony (zhlédnout/shlédnout) a v pozici předložky (kdo s koho).3. Psaní skupin bě, pě, vě, mě/ bje, pje, vje, mně.4. Označování délky (balkón, citron).5. Pravopis slov cizích a přejatých (vaudeville, abbé, dysfunkce, dislokace).6. Psaní velkých písmen.7. Psaní zkratek v závislosti na typu (pí, kpt., MUDr., ČVUT).8. Funkce a kladení interpunkčních znamének.

Získané způsobilosti

Absolventi předmětu bezpečně zvládají pravopisnou normu, jsou schopni vykonávat korektorskou a poradenskou činnost, orientují se v kodifikačních pramenech.

Literatura

Marek. Český pravopis - obtížná slova. Pravidla českého pravopisu. Slovník spisovné čestiny. Jodasová - Krobotová. Základy českého pravopisu a pravopisná cvičení.

Požadavky

Studium odborné literatury v češtině v rozsahu min. 300 stran; průběžné prokazování znalosti ortografické normy; schopnost aplikovat zásady ortografické normy v praxi (aktivní psaní, korektury apod.); zápočtový test (75 %).

Garant

Mgr. Darina Hradilová, Ph.D.