Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktická ortoepie a rétorika (KBH / VPRET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VPRET - Praktická ortoepie a rétorika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

OkruhyRétorika- Současná jazyková situace, podmínky efektivní komunikace, hlavní zásady srozumitelnosti textu.- Zásady správné volby slov, jejich výslovnost, forma i význam a pravidla spojování.- Syntaktická stránka řečnických projevů.- Zvuková modulace řečnických projevů.- Specifické jazykové řečnické prostředky - figury, tropy a nefigurální prostředky.- Typy neverbálních signálů a druhy mimoslovního sdělování.- Řečnický styl, řečnické žánry a jejich kompoziční výstavba.- Některé logické aspekty rétoriky (typy argumentace, eristické úskoky).Ortoepie- Ortoepické zásady realizace vokálů.- Ortoepické zásady realizace konsonantů a konsonantických skupin (i na hraničních předělech).- Akomodace a asimilace v současné češtině. (A) Asimilace znělostní, její zákonitosti a ortoepické zásady; párové konsonanty účastnící se asimilace znělosti specifickým způsobem; postavení sonor a klouzavých hlásek při znělostní asimilaci. Nespisovné typy asimilace znělosti. (B) Asimilace artikulační, její typy; ortoepické zásady pro její uplatnění.- Taktový ("slovní") přízvuk, jeho charakter, umístění, funkce. Ortoepické zásady českého přízvukování; proklitika a enklitika.- Ráz, jeho artikulační podstata a funkce. Ortoepické zásady užívání rázu. Proteze, její využití a funkce. Hiát a hiátové hlásky.

Získané způsobilosti

Studenti získají ucelenou představu o kultivovaných projevech, osvojí si základní pravidla a poučky z oblasti rétoriky a spisovné výslovnosti.

Literatura

Novotná-Hůrková, J. Česká výslovnostní norma. Praha, 1994. LUKAVSKÝ, R. Kultura mluveného slova. Praha: Akademie múzických umění, 2000. Dohalská, M. a kol. Mluvím, mluvíš, mluvíme. Kapitoly z moderní rétoriky. Praha, 1995. Holman, P. Moderní rétorika. Praha, 1978. Buchtová, B. Rétorika. Praha, 2006. Kohout, J. Rétorika (umění jednat s lidmi). Praha: Management Press, 1996. Palková, Z. Stručná pravidla české ortoepie: domácí slovní zásoba. Praha, 1994. Výslovnost spisovné češtiny I. Výslovnost slov českých. Praha, 1967. Výslovnost spisovné češtiny II. Výslovnost slov cizích. Praha, 1978. Zeman, J. Základy české ortoepie. Hradec Králové, 2008.

Požadavky

- pravidelná docházka do semináře- aktivní práce v semináři- vypracovaný seminární projekt nebo komplexní praktické vystoupení

Garant

PhDr. Petr Pořízka, Ph.D.