Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rétorika (KBH / VRETK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VRETK - Rétorika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Rétorika, její význam a současné pojetí, důležité práce o rétorice.2) Podmínky efektivní komunikace, hlavní zásady srozumitelnosti textu.3) Současná jazyková situace a obecné zásady kulturního užívání jazyka.4) Zásady správné volby slov, jejich výslovnost, forma i význam a pravidla spojování.5) Syntaktická stránka řečnických projevů.6) Zvuková modulace řečnických projevů.7) Zdokonalování dikce a zběhlosti souvisle mluvit.8) Specifické jazykové řečnické prostředky - figury, tropy a nefigurální prostředky.9) Typy neverbálních signálů a druhy mimoslovního sdělování.10) Řečnický styl, řečnické žánry a jejich kompoziční výstavba.11) Typy řečníků, vztah řečníka a posluchače.12) Některé logické aspekty rétoriky (typy argumentace, eristické úskoky).13) Pragmatické aspekty rétorické komunikace (princip kooperace, zdvořilostní maximy, řečová etiketa).14) Jazyk a politika, nebezpečí newspeaku.

Získané způsobilosti

Orientace ve vybraných problémech rétoriky.

Literatura

JELÍNEK, M. - ŠVANDOVÁ, B. (ed.). Argumentace umění komunikovat.Brno: PdF MU, 1990. Hubáček, J. Jak mluvit a přednášet. Ostrava, 1983. Dohalská, M. a kol. Mluvím, mluvíš, mluvíme. Kapitoly z moderní rétoriky. Praha, 1995. Holman, J. Moderní rétorika. Praha, 1978. Hubáček, J. Rétorické minimum pro studium učitelství. Praha, 1990. Buchtová, B. Rétorika. Praha, 2006. Hierhold, E. Rétorika a prezentace, Jak s jistotou prezentovat a působivě přednášet. Praha, Grada, 2005. Kohout, J. Rétorika (umění jednat s lidmi). Praha: Management Press, 1996. ISBN 80-85603-92-6.Holasová, I. Umíte dobře mluvit?. Praha, 1992.

Požadavky

Dle jednotlivých studijních oborů.

Garant

prof. PhDr. Edvard Lotko, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Edvard Lotko, CSc.