Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rétorika (KBH / VRETO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VRETO - Rétorika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Rétorika, její význam a současné pojetí, základní literatura.2. Podmínky efektivní komunikace, hlavní zásady srozumitelnosti textu.3. Současná jazyková situace a obecné zásady kulturního užívání jazyka.4. Zásady správné volby slov, jejich výslovnost, forma i význam a pravidla spojování.5. Syntaktická stránka řečnických projevů.6. Zvuková modulace řečnických projevů.7. Zdokonalování dikce a schopnosti souvisle mluvit.8. Specifické jazykové řečnické prostředky - figury, tropy a nefigurální prostředky.9. Typy neverbálních signálů a druhy mimoslovního sdělování.10. Řečnický styl, řečnické žánry a jejich kompoziční výstavba.11. Typy řečníků, vztah řečníka a posluchače.12. Některé logické aspekty rétoriky (typy argumentace, eristika).13. Pragmatické aspekty rétorické komunikace (princip kooperace, zdvořilostní maximy, řečová etiketa).

Získané způsobilosti

Zlepšená schopnost kultivovaně a adekvátně (vzhledem ke sdělovanému obsahu) promluvit na veřejnosti; schopnost kvalifikovaně posoudit jiného řečníka se zřetelem ke kvalitě a technice jeho projevu (a tedy i se zřetelem ke komunikačním cílům a strategii, s níž se obrací k publiku).

Literatura

LEWIS, D. Tajná řeč těla. Praha: Hodego: East West Publishing Copany, 2004. Jelínek, D., Švandová, B. a kol. Argumentace a umění komunikovat. Brno, 1999. LOTKO, E. Kapitoly ze současné rétoriky. 3. vyd. Olomouc, 2009. Mikuláštík, M. Komunikační dovednosti v praxi. 2. přeprac. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2339-6.ŠPAČKOVÁ, Alena. Moderní rétorika: jak mluvit k druhým lidem, aby nám naslouchali a rozuměli. 3., dopl. vyd. Praha, 2009. Hubáček, J. Rétorické minimum pro studium učitelství. Praha, 1990. Hierhold, E. Rétorika a prezentace. Praha, 2008. KRAUS, J. Rétorika a řečová kultura. 2., dopl. vyd. Praha, 2010. Kohout, J. Rétorika: umění mluvit a jednat s lidmi. 3. vyd. Praha: Management Press, 1999. ISBN 8072610023.Kraus, J. Rétorika v evropské kultuře. Praha, 1998. BUCHTOVÁ, Božena. Rétorika: vážnost mluveného slova. 2., aktualiz. vyd. Praha, 2010. TRNKA, Jan. Soudobá rétorika pro ekonomy. Praha, 1997. Langer, A. Úspěch veřejné promluvy. Kapitoly z rétoriky. Praha, 1993.

Požadavky

Aktivní účast v semináři; analýza mluveného projevu konkrétní osoby; vlastní řečnický výstup na libovolné téma.

Garant

PhDr. Ondřej Bláha, Ph.D.