Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sázavské písemnictví (KBH / VSAZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VSAZ - Sázavské písemnictví, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavní náplní semináře je četba a analýza církevněslovanských památek a diskuse na vybraná témata:1. Otázka "Sázavské knihovny"2. Historie Sázavského kláštera3. Přehled církevněslovanských památek českého původu4. Vztah latinské a církevněslovanské kultury v Čechách v 10. a 11. století5. Sv. Prokop6. Literární kontakty Sázavského kláštera a Kyjevské Rusi7. Besědy sv. Řehoře Velikého8. Alternativní výklady o českocírkevněslovanském písemnictví9. Filologie proti historii?10. Sázavský klášter v širších souvislostech

Získané způsobilosti

Studenti získají schopnost četby a analýzy církevněslovanských textů, jejich překladu do současné češtiny a uvažování o nich v širších kulturních souvislostech.

Literatura

Mareš, F. V. (1979). An anthology of Church Slavonic texts of western (Czech) origin: with an outline of Czech Church Slavonic language and literature and with a selected bibliography. München: Wilhelm Fink Verlag. Mareš, F. V., Konzal, V., Bláhová, E., & Vintr, J. (2000). Cyrilometodějská tradice a slavistika. Praha: Torst. Vepřek, M. (2006). Česká redakce církevní slovanštiny z hlediska lexikální analýzy. Olomouc: Refugium Velehrad-Roma. Večerka, R. (2010). Staroslověnská etapa českého písemnictví. Praha: Nakladatelství Lidové noviny.

Požadavky

Studenti vypracují a prezentují referát na vybrané téma.

Garant

doc. Mgr. Miroslav Vepřek, Ph.D.