Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální komunikace (KBH / VSJ05)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VSJ05 - Sociální komunikace, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti získají základní přehled přístupů k heslu Komunikace, Komunikační vzorec a jiným podobným. Seznámení se s rovinami komunikace, teorií komunikačních šumů, teorií dialogu. K dalším tématům patří etiketa, komunikační manévrování, konverzační maximy a implikatury, komunikace verbální a neverbální, komunikace profesní, komunikace poruchová (nezdravá), vyjednávání atp. Specifickým prvkem seminářů Sociální komunikace jsou praktická prezentační a komunikační cvičení a trénink vytváření + recepce pozitivního i negativního feedbacku. Po absolvování disciplíny by měli mít studenti všeobecný teoretický přehled (včetně příslušného terminologického aparátu) a měli by být schopni transformovat vědomosti v dovednosti. Dále by měli po absolvování semináře zlepšit své prezentační dovednosti (verbální a neverbální, nikoliv technické), a to jak z hlediska obsahu, tak formy.

Získané způsobilosti

Student získá kompetence dané osnovou kurzu

Literatura

Křivohlavý, J. Já a ty. Praha 1986. Dvořák, K. Jazyk jako prostředek komunikace. České Budějovice 2004. Kořenský, J. Komunikace a čeština. Jinočany 1992. Vybíral, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha 2000. Janoušek, J. Sociální komunikace. Praha. Svoboda, 1968. Lewis, D. Tajná řeč těla. Praha 1995. Birkenbihlová, V. F. Umění komunikace. Praha 1999.

Požadavky

Maximálně dvě absence v semestru, aktivní účast při výuce, zapojování se do diskusí, poskytování feedbacku, vypracování referátu s handoutem a úvahy na zpracovávané téma v rozsahu tří normostran. Nutné je též úspěšné absolvování ústní zkoušky. Ta může být nahrazena písemným testem.

Garant

Mgr. Petra Chvojková, Ph.D.