Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problematika morfologických adaptací (KBH / VSJ15)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VSJ15 - Problematika morfologických adaptací, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Volitelný seminář je zaměřen na sledování morfologických a souvisejících ortografických adaptací přejatých apelativ a proprií, a to s využitím korpusů ČNK a databáze Anopress. Výstupem studentské týmové práce bude slovníček cizích vlastních jmen (antroponym a toponym) a databáze článků a studií o přejímání cizích slov. Seminář je organizován v rámci grantu ESF Bohemistika ? obor pro třetí tisíciletí a bude realizován distanční formou.

Získané způsobilosti

Orientace v problematice přejatých apelativ a proprií, schopnost pracovat s ČNK a databází Anopress

Literatura

Bednaříková, B. Praktická cvičení z tvarosloví. Olomouc 2008. Pravidla českého pravopisu. Praha 1993. (popř. další vydání ? jen nakl. Academia, popř. Pansofia). Příruční mluvnice češtiny. Praha 1996, 2001. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha 2000. Havránek, B.-Jedlička, A. Stručná mluvnice česká. Praha 1996. Kučera, J.-Zeman, J. Výslovnost a skloňování cizích osobních jmen v češtině. HK. 1998. www.ujc.cas/poradna/porfaq/htm.

Požadavky

Zápočet - podmínkou je vypracování seminárního úkolu v rámci studentského týmu (databáze studií, slovníček cizích vlastních jmen)

Garant

doc. PhDr. Božena Bednaříková, Ph.D.