Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura a cenzura (KBH / VSL11)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VSL11 - Literatura a cenzura, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy- Cenzura jako předmět vědeckého zájmu (paradigmata; prameny; příručky)- Cenzura a projekt kultury (osvícenství a stalinismus)- Postava spisovatele-cenzora-uředníka - střet zájmů?- České národní hnutí mezi objektem a subjektem cenzury- Periodika 19. století - od koncese a kauce po konfiskaci- Na ochranu republiky (literární cenzura v meziválečném období)- Literární kánon a veřejná mravnost pod cenzurním dohledem (erotická literatura, boj proti braku)- Konzervativní model literární kultury a jeho cenzurní aspekty- Corrig von Hopp aneb literární komunikace ve stínu hákového kříže- Co není socialistická literatura (lidové knihovny jako předmět cenzurního dohledu)- Cenzura jako součást socialistické literatury- Pojem veřejného zájmu a jeho proměny

Získané způsobilosti

znalosti vybraných problémů z oblasti literární cenzury

Literatura

Müllerová, Beate. "Cenzura a kulturní regulace: Mapování terénu", in: Česká literatura 57, č. 4, 2009, s. 503-530. Pokorná, Magdaléna. "Cenzura", in: Pánek, Jaroslav (ed.): Akademická encyklopedie českých dějin A-C, Praha: Historický ústav AV ČR v. v. i., 2009, s. 306-311. Čulík, Jan. "Czech Republic", in: Jones, Derek (ed.): Censorship. A world encyclopedia, London: Fitzroy Dearborn Publishers, 1, 2001, s. 621-631. (český překlad ke stažení na http://www.blisty.cz/files/isarc/9808/19980804e.html). Janáček, Pavel. Literární brak. Brno, 2004.

Požadavky

Podmínkou pro udělení zápočtu je aktivní účast a samostatné vystoupení v rámci semináře formou referátu, případně odevzdání písemné seminární práce.

Garant

PhDr. Jan Schneider, Ph.D.