Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Film a literatura 2 (KBH / VSL26)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VSL26 - Film a literatura 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář navazuje na zimní semestr a tři linie problémů, které jsem společně diskutovali: (i) literatura jako zdroj témat pro film a způsob transformace literárních významů ve významy filmové (teorie adaptace), (ii) film jako specifický způsob vyprávění (intermediální naratologie) a (iii) interpretační konsekvence, plynoucí z předchozích rovin (teorie a praxe interpretace). Zatímco seminář v zimním semestru byl zaměřen spíše teoreticky, v letním semestru budou dané poznatky rozvíjeny směrem k analytické a interpretační praxi.

Získané způsobilosti

Podrobnější orientace v rozsáhlé problematice adaptace zasazené do kontextu intermediálních studií a schopnost kriticky analyzovat dané koncepty a následně je aplikovat na konkrétní literární a filmová díla.

Literatura

Miller,T.-Stam, R. (eds.). A Companion to Film Theory . London, 2004. Stam, R.-Raengo, A. (eds.). A Companion to Literature and Film . London, 2008. Wolf,W.-Bernhart,W. (eds.) . Description in Literature and other Media. Amsterdam-New York, 2007. Chatman, Seymour. Dohodnuté termíny. Rétorika narativu ve fikci a filmu, kap. ?Nový druh filmové adaptace?, UP, Olomouc 2000, s. 157-177. Naremore, James. Film Adaptation. New Brunswick, 2000. Beja, Morris. Film and Literature, Longman, New York 1976. Leitch, Thomas. Films Adaptation and its Discontents, John Hopkins University Press, Baltimore 2007. Wolf,W.-Bernhart,W. (eds.). Framing Borders in Literature and other Media. Amsterdam-New York, 2006. (http://www.questia.com/PM.qst?action=openPageViewer&docId=74440443). Mravcová, Marie. Literatura ve filmu. Praha, 1990. Ryan,Marie-Laure (ed.). Narrative Across Media. The Language of Storytelling, kap.: ?Introduction?, ?Toward a Transmedial Narratology?, ?Literary Film Adaptation and the Form/Content Dilemma?, University of Nebraska Press, Lincoln and London 2004, s. 1-40, 47-75, 220-243. . McFarlane, Brian. Novel to Film: An Introduction to the Theory of Adaptation, Clarendon Press, Oxford 1996 . Mravcová, Marie. Od Oidipa k Francouzově milence. Praha, 2001. Chatman, Seymour. Příběh a diskurz. Narativní struktura v literatuře a ve filmu, kap. ?Úvod?, Host, Brno 2008, s. 14-42. Welsch, J. M. et al. (ed.). The Literature/Film Reader. Issues of Adaptation. Toronto - Plymouth, 2007. Kracauer, Siegfried. Theory of Film, kap. 13 (?Film and Novel?), Princeton University Press, Princeton 1997, s. 232-244. Bane, Charles. Viewing Novels, Reading Films: Stanley Kubrick and The Art of of Adaptation as Interpretation (dissertation), University of Central Arkansas 2006.

Požadavky

vypracování eseje na dané téma

Garant

Mgr. Michal Kříž, Ph.D.