Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturální naratologie (KBH / VSL37)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VSL37 - Kulturální naratologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kulturální naratologie představuje vykročení za hranice klasické literární naratologie, kterou však nezavrhuje, ale naopak využívá jejích konceptů (fokalizace, nespolehlivé vyprávění apod.) a nástrojů (sémiotická analýza) ke zkoumání širších kulturních fenoménů, jako jsou národnostní identita, gender apod., a oproti klasické (strukturalistické) naratologii tak výrazněji reflektuje kulturní kontexty a ideologické a gnozeologické implikace narativů. Významně tedy těží rovněž z podnětů kulturálních studií.Výzkumy kognitivních vědců ukazují, že příběh není jen produktem, ale principem lidského myšlení. Do jaké míry si tedy náš svět narativně konstruujeme a jak se podílí vyprávění příběhu na utváření lidské identity, identity národa či např. ideje evropanství? Je naše historie "preferovaným" příběhem, nebo je jen jedním z mnoha příběhů? Jaké narativní způsoby využíváme při psaní dějin a jaké ve zpravodajských žánrech? Jsou narativní formy neutrální, nebo ideologicky motivované?Hledání odpovědí na výše uvedené otázky bude probíhat jednak formou kritické rozpravy nad teoretickými studiemi a jednak formou dílčích analýz konkrétních kulturních fenoménů.Témata seminářů:1) základní pojmy klasické naratologie2) narativ, popis, argument3) vymezení předmětu kulturální naratologie4) narativní povaha mýtu5) narativní konstrukce reality6) příběh a psaní dějin7) narativ napříč médii8) fokalizace a ideologie9) způsoby užití narativu ve zpravodajství10) narativní povaha identity a narativ jako prostředek k utvrzení mužské nadvlády

Získané způsobilosti

Schopnost naratologické analýzy nejen literárních a filmových děl, ale i dalších kulturních fenoménů (historie, zpravodajství apod.)

Literatura

Eagleton, Terry. Idea kultury. Brno, 2001. Fulton, Helen (ed.). Narrative and Media. Cambridge, 2005. Barker, C. Slovník kulturálních studií. Praha 2006. Bal, Mieke. Travelling Concepts in the Humanities: A Rough Guide. Toronto: University of Toronto Press, 2002. Clifford, James - Marcus, George E. (eds.). Writing Culture. The Poetics and Politics of Ethnography. Berkeley, 1986.

Požadavky

Zápočet je udělován za aktivní účast na semináři, tzn. za dílčí vstupní analýzy vybraných povídkových textů a následnou diskusi nad seminárními texty.

Garant

Mgr. Jiří Hrabal, Ph.D.