Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociolingvistika (KBH / VSOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VSOL - Sociolingvistika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociolingvistika - obsah, metody výzkumu, interpretace výsledků, literatura.2. Funkce jazyka ve společnosti - symbolické, etnoidentifikační, dorozumívací.3. Jazyková situace - čeština jako národní jazyk dnes, faktory ovlivňující její fungování.4. Stratifikace národního jazyka - standard, substandard, (funkční) variety, code switching.5. Jazyk a hodnoty - proměny postojů k češtině v 20.-21. stol., klíčové dějinné faktory.6. Jazyková politika a plánování - instituce a jazyk, spisovný jazyk jako politikum.7. Jazyk a sociální (sebe)identifikace - specifika češtiny a její proměny, aspekty profesní.8. Jazyk a pohlaví - genderová vs. feministická lingvistika, gender a komunikační strategie.9. Jazyk a věk - komunikace mezi generacemi, regresivnost vs. progresivnost, dynamika.10. Běžně mluvený jazyk jako předmět studia - sociolingvisticky orientovaná analýza diskurzu.11. Jazyky v kontaktu - střední Evropa jako oblast dotyku kultur, čeština v evropském kontextu.12. Bilingvismus a diglosie - psychologické a sociální aspekty, perspektivy obyvatel EU.

Získané způsobilosti

orientace ve vzájemných vztazích jazyka a společnosti a vůbec v možnostech zužitkování poznatků jiných společenských věd při zkoumání jazyka, inspirace pro rozvíjení vlastní komunikační kompetence

Literatura

WARDHOUGH, Ronald. An Introduction to Sociolinguistics. Oxford, 1986. ŠTEFÁNIK, Jozef, ed. Antológia bilingvizmu. Bratislava, 2004. NEŠČIMENKO, Galina P. Etničeskij jazyk. München, 1999. Šatava, L. Jazyk a identita etnických menšin. Praha, 2001. ISBN 80-90252-1-5.Salzmann, Zdeněk. Jazyk, kultura a společnost. Praha, 1997. Ondrejovič, S. Jazyk, veda o jazyku, societa. Bratislava, 2008. Kořenský, J. Komunikace a čeština. Jinočany, 1992. HUDSON, Richard A., ed. Sociolinguistics (2. vyd.). Cambridge, 2004. SCHLIEBEN-LANGE, Brigitte. Soziolinguistik. Eine Einführung (3. vyd.). Stuttgart, 1991. HORECKÝ, Ján. Spoločnosť a jazyk. Bratislava, 1982. FASOLD, Ralph. The sociolinguistics of language. Oxford, 1990. ŠVEJCER, Aleksandr D. - NIKOLSKIJ, Leonid B. Úvod do sociolingvistiky. Praha, 1983. SGALL, Petr et al. Variation in language: code switching in Czech as a challenge for sociolinguistics. Amsterdam, 1992. Helbig, G. Vývoj jazykovědy po roce 1970. Praha, 1991.

Požadavky

a) aktivní účast v semináři (max. 2 absence);b) přednesení seminárního příspěvku (komentář k vybranému sociolingvistickému tématu s aplikací na češtinu) a jeho odevzdání v elektronické podobě).

Garant

PhDr. Ondřej Bláha, Ph.D.