Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ediční příprava děl starší české lit. (KBH / VSPEC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBH / VSPEC - Ediční příprava děl starší české lit., Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Uvedení do problematiky, seznámení s náplní a cíli semináře, odborná literatura k předmětu2. Problematika transkripce a transliterace, pravidla textově kritické edice3. Možnosti a pravidla zásahů editora do textu4. Ediční praxe starších edic staročeských literárních děl (edice K. J. Erbena, A. Grunda, Q. Hodury, E. Petrů ad.)5. Současné edice staročeských textů a jejich ediční praxe (Atlantis ? Thesaurus absconditus, Nakladatelství Lidové noviny ? Česká knižnice, Host, Scriptorium ad., edice Hájkovy Kroniky české)6. Přednáška hosta z jiného pracoviště - editora staročeských památek (MU Brno, ÚČL AV ČR Praha apod.)7. Možnosti digitalizace staročeských památek8. Průběžná kontrola studentských výstupů, rozprava nad problémy a otázkami, které při přepisu vyvstaly atd.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti potřebné k tomu, aby byl schopen vydat staročeské literární dílo v moderní ediční přípravě se všemi náležitostmi. Získá také představu o současné praxi digitalizace staročeských literárních památek.

Literatura

BYDŽOVSKÁ, Iva. Digitální knihovna kramářských textů Špalíček. Dostupné z:. Havel, Rudolf et al. Editor a text. Úvod do praktické textologie. Praha - Litomyšl, 2006. KRUŠINSKÝ, Rostislav. EOD - starý tisk jako elektronická kniha na objednávku. Dostupné z:. JUST, Jiří. Hned jsem k Vám dnes naschvalí poslíka svého vypravil. Kněžská korespondence jednoty bratrské z českých diecézí z let 1610-1618. Praha, 2011. MALURA, Jan. Jak dnes vydávat českou barokní hymnografii? Česká literatura 2005, roč. 53, s. 101-108. MALURA, Jan. K vydávání literárních textů raného novověku v současnosti. Funkce - Funkčnost - Funkcionalismus. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2007, s. 149-155. MALURA, Jan. Nad edicí Kochemova Velikého života aneb Znovu k metodám vydávání raněnovověké literatury. Česká literatura 2009, roč. 57, sv. 2, s. 253-265. ROUBÍK, František. Pravidla pro vydávání historických pramenů k novějším dějinám. (16. - 20. století). Archivní časopis 7, 1957, s. 59-65. HAVELKA, Tomáš. S Masopustem do Averna (tedy do pekla)! Česká literatura 4, 2011, s. 621-631. Hádek, Karel. Textologické problémy staročeského Pasionálu. Dostupné z:. Vašák a kol. Textologie: teorie a ediční praxe. Praha, 1993. VINTR, Josef. Zásady transkripce českých textů z barokní doby. Listy filologické 121, 1998, s. 341-346. ŠŤOVÍČEK, Ivan. Zásady vydávání novověkých historických pramenů z období od počátku 16. století do současnosti. Praha, 2002.

Požadavky

Účast na seminářích (maximálně 2 neomluvené absence).Průběžné plnění zadávaných úkolů (přepisy staročeského textu). Vypracování referátu na zadané téma.

Garant

Mgr. Jana Kolářová, Ph.D.