Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Amatérské divadlo (KDU / ADK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / ADK - Amatérské divadlo, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Cíle předmětu, příprava na výuku a způsob výuky, podmínky získání zápočtu, rozdělení tématpro korespondenční úkol.2. Odborná literatura, práce s prameny.3. Encyklopedie (soubory, místopis amatérského divadla, elektronické databáze).4. Základní terminologie (divadlo neprofesionální, lidové, ochotnické, amatérské).5. Historické funkce a formy neprofesionálního divadla (obřadní, sloužící výuce, lidovédivadlo v období baroka).6. Měšťanské ochotnické divadlo v českých zemích do roku 1918 amatérské divadlo).7. Proměna funkcí ochotnického divadla v době mezi válkami a po roce 1945.8. Zrození nových funkcí a forem amatérského divadla na konci 50. let 20. století.9. Vývoj českého amatérského divadla po roce 1989.10. Nejvýznamnější české amatérské přehlídky.11. Ochotnické (amatérské) divadlo jako součást české divadelní kultury.12. Konzultace k tématům předmětu a nad korespondenčními úkoly.

Získané způsobilosti

Orientace v dějinách a současnosti českého amatérského divadla.

Literatura

STREJCOVSKÝ, Jan - STROTZER, Milan. Adresář amatérského divadla v České republice. Praha, 2001. VALENTA, Jiří. Bibliografie českého amatérského divadla. Praha, 1999. CÍSAŘ, Jan. Cesty českého amatérského divadla: Vývojové tendence. Praha, 1998. ŠRÁMKOVÁ, Vítězslava - VALENTA, Jiří. Místopis českého amatérského divadla, 1. díl: A ? M. Praha, 2001. ŠRÁMKOVÁ, Vítězslava - VALENTA, Jiří. Místopis českého amatérského divadla, 2. díl: N ? Ž. Praha, 2001. Kolektiv autorů. Divadla svítící do tmy. Praha, 2006. Kolektiv autorů. Divadla svítící do tmy II. Praha, 2007. ČERNÍKOVÁ-DROBNÁ, Jarmila. Dramaturgická kuchařka: základy dramaturgie pro amatérské soubory. Praha, 1999. LAZORČÁKOVÁ, Tatjana ? ROUBAL, Jan. K netradičnímu divadlu. Praha, 2003. Kolektiv autorů. Pódia z krabičky. Praha, 2005.

Požadavky

Uchazeč zvolí konkrétní amatérský soubor a pokusí se zpracovat jeho základní charakteristiku v podobě strukturovaného hesla. Podmínkou udělení zápočtu je závěrečná konzultace a odevzdání písemné podoby hesla.Student zpracuje vybrané téma s využitím odborné literatury v rozsahu nejméně 10 normostran a odevzdá nejpozději do 11. ledna 2016. Pro získání zápočtu musí student absolvovat alespoň tři hodiny prezenční výuky.

Garant

prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.