Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Uměnovědný seminář (KDU / ASFD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / ASFD - Uměnovědný seminář, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář analýzy filmu a divadla je propedeutickým předmětem, ve kterém si studenti mají osvojit formu a možnosti analýzy konkrétního filmového a divadelního díla s použitím rozličných přístupů (strukturní rozbor, dramaturgický rozbor, rozbor žánrového schématu a jeho konkrétní aplikace). Vedle těchto forem analýzy se uplatňují analýzy jednotlivých složek filmového díla (herectví, střihová skladba, hudba, čas, prostor, narativ ad.). Student by si měl osvojit analýzou konkrétního díla metodologické postupy uplatnitelné při další publikační a odborné práci v oboru. Cílem je také přehled teoretických přístupů v oblasti filmové a divadelní analýzy.Divadelní část:Od textu k inscenaci - analýza dramaturgicko-režijního přístupu k textové předloze. Srovnání dvou inscenací jedné hry (Maryša v režii J. Grossmana a Vl. Morávka)Filmová část:Zásady neoformalistické analýzy - analýza úvodních a závěrečných scén ve vybraných filmech (Kabinet doktora Caligariho,Sunset Buleward, Sedm Samurajů, Počátek)Literatura:Kristin Thompsonová: Neoformalistická filmová analýza: jeden přístup, mnoho metod. In: Iluminace 1998/1 . s 5 ?36.David Bordwell: Umění filmu. AMU, 2011.

Získané způsobilosti

Student nabude detailní poznatky o výstavbě divadelního a filmového díla v kontextu uměleckého druhu, stylu a žánru, které upotřebí v další praxi v oboru (kritika, odborná publicistika, dramaturgická činnost atd.).

Literatura

Grossman, J., Holý, J., Pokorná, T., Havel, V., Holý, J., & Pokorná, T. (1991). Analýzy. Praha: Československý spisovatel. Pavis, P., Ubersfeld, A., & Jobertová, D. (2003). Divadelní slovník. Praha: Divadelní ústav. Thompson, K., & Bordwell, D. (1990). Film art: an introduction. New York: McGraw-Hill. Gomery, Douglas - Allen, Richard. (1985). Film History. Theory and Practice. New York. Bordwell, D. (1997). On the history of film style. Cambridge, Mass: Harvard University Press.

Požadavky

Aktivní účast na semináři, seminární práce o rozsahu 7 ns.

Garant

Mgr. Luboš Ptáček, Ph.D.Mgr. Helena Spurná, Ph.D.