Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět České divadlo C (KDU / ČDC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / ČDC - České divadlo C, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní tematické okruhy:1. Nástup hnutí označovaného jako česká moderna na počátku 90. let 19. století (osobnosti, umělecké názory, stěžejní díla).2. "Česká moderna" a divadlo.3. Vznik a vývoj Intimního volného jeviště.4. Programová východiska jevištní tvorby Jaroslava Kvapila a jeho působení v pražském Národním divadle do roku 1920.5. Protikvapilovská divadelní opozice.6. Vznik Městského divadla na Královských Vinohradech, vývoj instituce do roku 1920.7. Inscenační tvorba Karla Hugo Hilara v Městském divadle na Královských Vinohradech (1913-1920).8. Podoba expresionismu na českých jevištích.9. Proměna činohry Národního divadla ve 20. letech v éře Hilarova působení.10. Vinohradské divadlo za působení Kvapilova.

Získané způsobilosti

Orientace ve vývojových tendencích českého divadla počátku 20. století, podrobná znalost inscenační tvorby a jevištní poetiky stěžejních reprezentantů české divadelní moderny, Jaroslava Kvapila a Karla Hugo Hilara. Student je způsobilý posoudit význam české divadelní moderny pro další vývoj divadla a dosáhl kompetence vřadit jmenovanou etapu do celkového obrazu českého divadla.

Literatura

CÍSAŘ, Jan. Přehled dějin českého divadla I, II. Praha, 2006. ČERNÝ, František a kol. Dějiny českého divadlaIV. Praha , 1983. ŠORMOVÁ, Eva. Česká divadla.Divadelní encklopedie. Praha, 2000. Rutte, Miroslav a kol. (1936). Karel Hugo Hilar: čtvrt století české činohry. Praha. Kvapil, Jaroslav. (Prah). O čem vím. 1932. PAVLOVSKÝ, Petr. Základní pojmy divadla. Teatrologický slovník. Praha, 2004.

Požadavky

Doplňující projekce záznamů inscenací a filmových dokumentů k tématu, četba 10 doporučených titulů literatury. Kolokvium: znalost odučené látky.

Garant

Mgr. Helena Spurná, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.Mgr. Helena Spurná, Ph.D.