Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět České divadlo D (KDU / ČDD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / ČDD - České divadlo D, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Seznámení se situací Českého divadla v Olomouci od počátku jeho existence do příchoduOldřicha Stibora v roce 1931.2. Styk olomouckého divadla s avantgardním hnutím: režijní působení Františka Salzera a E. F.Buriana, zájezdová představení Osvobozeného divadla, spolupráce s výtvarníky FrantiškemZelenkou a Antonínem Heythumem.3. Nástup Oldřicha Stibora do Olomouce, jeho první inscenace.4. Stiborova spolupráce s Bedřichem Václavkem a inscenace sovětských her.5. Profily spolutvůrců Stiborových inscenací (scénograf Josef Gabriel, autor scénické hudbyVít Nejedlý, herci Milada Matysová, Josef Srch ad.).6. Dramaturgicko-inscenační profil Komorního divadla.7. Stiborovy operní inscenace a jeho spolupráce s dirigentem Adolfem Hellerem.8. Inscenační tvorba v plenéru (před Dómem a na nádvoří baziliky na Svatém Kopečku)9. Společensky angažované inscenace klasických domácích a světových her (Revizor, ZmoudřeníDona Quijota, Loupežníci, Gero, Ženichové aj.).10. Konec stiborovské éry v meziválečné Olomouci. Zhodnocení jejího přínosu českémudivadelnictví 20. století.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu se bude orientovat ve vývoji Českého divadla v Olomouci od jeho vzniku (1920) až do roku 1944. Dokáže charakterizovat změnu, která nastala příchodem Stanislava Langera do čela divadla (1931) a angažováním Stibora jako režiséra činohry a posléze i opery. Absolvent dokáže specifikovat dramaturgický přínos a režijní styl Oldřicha Stibora.

Literatura

GROSSMAN, Jan. Analýzy. Praha, 1991. JUST,Vladimír. Česká divadelní kultura 1945-1989. Praha , 1995. Krejča, O., Glancová, H., & Kraus, K. (2011). Otomar Krejča - divadlo jsou herci. Praha: Akademie múzických umění v Praze. ŠORMOVÁ, Eva. Česká divadla.Divadelní encklopedie. Praha, 2000. Císař, Jan. Divadla, která našla svou dobu. Praha, 1966. MAZÁČOVÁ, Barbora. (1993). Josef Topol a Divadlo za branou. Praha. Hyvnar, J. (2008). O českém dramatickém herectví 20. století. Praha: Kant pro Akademii múzických umění v Praze. & Černý, J. (1964). Otomar Krejča. Praha: Orbis. Patočková, Jana. (2001). Otomar Krejča: umělecké divadlo a politika. Praha. KRAUS, Karel. Ve službách dramatu. Praha, 2001. PAVLOVSKÝ, Petr. Základní pojmy divadla. Teatrologický slovník. Praha, 2004.

Požadavky

Znalost doporučené literatury. Kolokvium: znalost odučené látky.

Garant

prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.Mgr. Helena Spurná, Ph.D.Mgr. Markéta Sýkorová