Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Český film B (KDU / ČFB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / ČFB - Český film B, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky jsou zaměřeny na tematizované celky, které ilustrují dějiny české kinematografie od počátků k dnešku a chápou film nejen jako soubor artefaktů, ale pojímají kinematografii coby součást dynamického sociálního prostoru a jako součást národního kulturního celku. Mezi témata, na něž se přednášky zaměřují, patří:- Historie lokální kinofikace- Cenzura v českém filmu- Zobrazení krizových společenských jevů v české kinematografii- Specifická žánrová tvorba (pohádka, sci-fi, historický film)- Pokusy o nezávislost (estetické a institucionální alternativy)Současné trendy národní kinematografie

Získané způsobilosti

Rozšíření a kontextualizace znalostí v oblasti české kinematografie.

Literatura

Boček, Jaroslav. Kapitoly o filmu. Praha , 1968. Havelka, Jiří. Kronika našeho filmu. 1898-1965. Praha , 1967. Benešová, Marie - Štábla, Zdeněk a kol. Obraz člověka v české kinematografii z let 1922, 1932, 1942, 1952, 1963. Praha , 1969. Bernard, Jan. Odvahu pro všední den. Evald Schorm a jeho filmy. Praha, 1994. Liehm, Antonín J. Ostře sledované filmy. Praha , 2001. Ptáček, Luboš . Panorama českého filmu. Olomouc , 2000. Hames, Peter. The Czechoslovak New Wave. Berkeley , 1983. Žalman, Jan. Umlčený film. Kapitoly z bojů o lidskou tvář československého filmu. Praha , 1993.

Požadavky

Znalost odpřednášené látky.

Garant

doc. Mgr. Zdeněk Hudec, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Bilík, Ph.D.doc. Mgr. Zdeněk Hudec, Ph.D.Mgr. Luboš Ptáček, Ph.D.