Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Divadelní drama 20.století A (KDU / D20AK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / D20AK - Divadelní drama 20.století A, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Nastínění problematiky vývoje českého dramatu a divadla od sklonku 19. století až do druhé světové války.2. Přístupy k analýze dramatu 20. století.3. Analýza hry Princezna Pampeliška od Jaroslava KvapilaSeznámení se vzorovým dílem české impresionistické dramatické tvorby z přelomu19. a 20. století. Interpretace hry na pozadí umělecké dekadence.4. Analýza hry Měsíc nad řekou od Fráni ŠrámkaRozbor pozdního díla českého literárního impresionismu. Diskuse žánrovéproblematiky hry. Vhled do tradice inscenování hry a reflexe její slavné filmovépodoby.5. Analýza hry Viktora Dyka Zmoudření dona QuijotaUkázka českého dramatického symbolismu. Úvaha o donquijotskému tématuv kontextu českých kulturních dějin. Objasnění významu hry na pozadí vývoje českérežie po roce 1900.6. Analýza hry Ze života hmyzu od bratrů ČapkovýchRozbor nejvýznamnější české expresionistické hry. Diskuse žánrové problematiky hry.Objasnění souvislostí s vývojem české divadelní režie po roce 1900.7. Analýza hry Vítězslava Nezvala Depeše na kolečkáchUkázka aplikace principů poetistického programu české umělecké avantgardy v oblasti dramatu. Problematika dramatické výstavby Nezvalovy scénické básně.8. Analýza hry Nevěsta od Adolfa HoffmeisteraRozbor další hry řadící se k českému poetistickému hnutí. Diskuse o divadelníchaspektech hry.9. Analýza dramatu Zlověstný pták od Vítězslava NezvalaDefinice uměleckých postupů surrealismu a určení způsobu jejich aplikacev jmenované Nezvalově hře.10. Rozbor revue Osel a stín Jiřího Voskovce a Jana WerichaCharakteristika podob české protiválečné a protifašistické dramatiky 30. let na příkladujedné z nejslavnější her autorské dvojice V+W.11. Shrnutí poznatků o české dramatické tvorbě 1. poloviny 20. století a určení základníchjejích znaků, jimiž anticipuje vývoj v následujícím období.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí způsoby a možnosti analýzy jednotlivých divadelních jevů, naučí se pracovat s dramatickým textem jako pramenem k poznání tehdejší inscenační praxe, získají schopnost odborné charakteristiky principů tvorby, inscenačního a hereckého stylu, zařazení souboru či osobnosti k obecným tendencím i do dobového kontextu.

Literatura

Černý, František (ed.). Dějiny českého divadla. IV. Praha, 1983. Pavis, Patrice. Divadelní slovník. Praha, 2003. Černý, František. Kapitoly z dějin českého divadla . Praha, 2000. Císař, Jan. Přehledné dějiny českého divadla. I. a II. Do roku 1945. Praha, 2006. Janoušek, Pavel. Rozměry dramatu. Praha , 1989. Pavlovský, Petr a kol. Základní pojmy divadla - Teatrologický slovník. Praha 4, 2004.

Požadavky

Studenti dosáhnou nejméně 75% účasti na seminářích, vystoupí se seminární prací, která bude přijata pedagogem, a aktivně se účastní rozprav ve výuce.

Garant

Mgr. Helena Spurná, Ph.D.