Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Divadelní adaptace literár. děl/seminář (KDU / DALDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / DALDS - Divadelní adaptace literár. děl/seminář, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled témat:- Co je to dramatizace, co je to adaptace. Konkretizace, aktualizace a interpretace dramatizovaného díla.- Literární text a jeho adaptace v díle české meziválečné divadelní avantgardy.- Dramatizace a divadelní adaptace druhé poloviny 20. století, dramatizace v kamenných a repertoárových divadlech a v autorských divadlech- Hledání nových témat po roce 1989, nástup nové generace autorů, režisérů a divadelních souborů, debata o divadelních adaptacích, které frekventanti tutoriálu znají z autopsie.

Získané způsobilosti

Po absolutoriu tohoto předmětu student:- orientuje se v historickém i současném kontextu divadelních adaptací literárních děl, - prokazuje analytické a komparační dovednosti- zná základní adaptační principy - umí vyjmenovat a správně zařadit jména nejvýznamnějších režisérů, kteří se zabývají adaptacemi

Literatura

Šulajová, Iva. Dramatizace jako teoretický problém. Divadelní revue, č. 4, 2004. Just, V. Proměny malých scén. Praha, 1984. Kovalčuk, J. Téma:autorské divadlo. Brno, 2008.

Požadavky

Písemný referát na konci semestru.Aktivní účast a diskuze při jednotlivých seminárních setkáních.Seminář je povinný v rozsahu 75% výuky.

Garant

Mgr. Andrea Hanáčková, Ph.D.