Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny českého divadla 1 (KDU / DČD1K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / DČD1K - Dějiny českého divadla 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Starší české divadlo od počátku do konce 19. století:Formy a společenské funkce divadla ve středověku, v období humanismu a renesance, proměny divadla v baroku. Nástup osvícenství a počátky českojazyčného profesionálního divadla. Romantismus a realismus jako dominantní slohy v českém divadle 19. století. Německojazyčné divadlo v českých zemích. Divadlo na Moravě a ve Slezsku. Ochotnické divadlo.

Získané způsobilosti

Student získá ucelený přehled vývoje funkcí a forem divadla v českých zemích v různých slohových obdobích a etapách spoločenského vývoje do konce 20. století. Později nabyté poznatky dokáže samostatně vřazovat do celkového obrazu vývoje dějin divadla.

Literatura

Just, Vladimír a kol. Česká divadelní kultura 1945-1989 v datech a souvislostech . Praha, 1995. Kazda, Jaromír. Kapitoly z dějin divadla. Jinočany, 1998. Štefanides, Jiří. Obrysy dějin českého divadla od počátku do konce 19. století. Olomouc, 2007. Císař, Jan. Přehledné dějiny českého divadla. I. a II. Do roku 1945. Praha, 2006. Černý, František (ed.). Dějiny českého divadla. I. Praha, 1968. Černý, František (ed.). Dějiny českého divadla. II. Praha, 1969. Černý, František (ed.). Dějiny českého divadla. III. Praha, 1977. Černý, František (ed.). Dějiny českého divadla. IV. Praha, 1983. Císař, Jan. Divadla, která našla svou dobu. Praha, 1966. Dvořák Jan. Divadlo v akci. Praha , 1988. Just, Vladimír. Proměny malých scén. Praha, 1984. Nekolný, Bohumil. Studiové divadlo a jeho české cesty. Praha, 1991.

Požadavky

Docházka na přednášku není povinná. Zkouška: znalost probrané látky a základní literatury.

Garant

doc. PhDr. Jiří Štefanides

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Štefanides