Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny českého divadla 2 (KDU / DČD2K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / DČD2K - Dějiny českého divadla 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem avantgarda, geneze avantgardního hnutí v české kultuře a program divadelníavantgardy.2. Fenomén Osvobozeného divadla: od jevištního poetismu k protifašistické revui.3. Divadlo Dada a Moderní studio.4. Emil František Burian a jeho Déčko.

Získané způsobilosti

Student získá ucelený přehled vývoje českého divadla od 20. let do začátku 2. světové války. Nabyté poznatky dokáže samostatně vřazovat do celkového obrazu vývoje dějin divadla. Student dokáže objasnit vztahy české divadelní avantgardy k hlavním slohovým tendencím své doby i k paralelně se rozvíjejícímu avantgardnímu hnutí v řadě dalších evropských zemích. Bude schopen nahlédnout vývoj avantgardního divadla v širších kulturních, společensko-politických i jiných souvislostech a je způsobilý posoudit význam české divadelní avantgardy pro další vývoj divadla.

Literatura

Černý, František (ed.). Dějiny českého divadla. III. Praha, 1977. Černý, František (ed.). Dějiny českého divadla. IV. Praha, 1983. Obst, Milan, Scherl, Adolf. K dějinám české divadelní avantgardy. Praha, 1962. Císař, Jan. Přehledné dějiny českého divadla. I. a II. Do roku 1945. Praha, 2006. Kol. autorů. (2000). Česká divadla. Encyklopedie divadelních souborů. Praha. Srba, Bořivoj. (1971). Poetické divadlo E. F. Buriana. Praha.

Požadavky

Docházka na přednášku není povinná. Zkouška: znalost probrané látky a základní literatury.

Garant

Mgr. Helena Spurná, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Helena Spurná, Ph.D.