Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny českého filmu 2 (KDU / DČF2K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / DČF2K - Dějiny českého filmu 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáškový cyklus je zaměřen na poválečnou situaci české kinematografie, všímá si především zestátnění československého filmu, retribučních procesů, rané poválečné filmové produkce a postupného propadu kinematografie díky politickému zvratu roku 1948. Následně reflektuje umělecké úspěchy kinematografie konce 50. let a rozvoj československé nové vlny let 60. Akcentovány jsou proměny politické situace a jejich vliv na institucionální základnu kinematografie, stejně jako postupné odpoutávání se uměleckých ambicí filmu od cenzurních požadavků. Přednášky se zaměří rovněž na komparaci mezi filmem a jinými uměleckými druhy a na zasazení situace československé kinematografie do středoevropského a světového kontextu.- Retribuce a zestátnění- Lidově-demokratický stát a jeho kinematografie- Etatizační a instrumentační zásahy státu- Problémové tituly kolem roku 1948 a jejich osud- Boj o podobu socialistické kinematografie po roce 1948- Úpadkové žánry padesátých let- I. festival československého filmu jako vyvrcholení sporu umění a ideologie- Nástup nové vlny- Podoby československé kinematografie 60. let

Získané způsobilosti

Studenti získají detailnější vhled do zásadních kapitol národní kinematografie po roce 1945.

Literatura

Boček, Jaroslav. Kapitoly o filmu. Praha , 1968. Havelka, Jiří. Kronika našeho filmu 1898-1965. Praha , 1967. Benešová, Marie - Štábla, Zdeněk a kol. Obraz člověka v české kinematografii z let 1922, 1932, 1942, 1952, 1963. Praha , 1969. Bernard, Jan. Odvahu pro všední den. Evald Schorm a jeho filmy. Praha , 1994. Liehm, Antonín J. Ostře sledované filmy. Praha , 2001. Ptáček, Luboš . Panorama českého filmu. Olomouc , 2000. Hames, Peter. The Czechoslovak New Wave. Berkeley , 1983. Žalman, Jan. Umlčený film. Kapitoly z bojů o lidskou tvář československého filmu. Praha , 1993.

Požadavky

Znalost odborné literatury a odpřednášené látky.

Garant

Mgr. Petr Bilík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Bilík, Ph.D.