Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Divadelní dramaturgie (KDU / DD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / DD - Divadelní dramaturgie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška s historickým výkladem o původu dramaturgie, o jejím místě v divadelní struktuře i v procesu vzniku divadelní inscenace. Seznamuje se základními pojmy a principy dramaturgické práce v divadlech (vztah dramaturga s režisérem a scénografem, tvorba dramaturgicko-režijní koncepce, spolupráce s autorem, překladatelem, dramaturgické úpravy), dramaturgie v repertoárových divadlech, ve studiových scénách. Externí pedagogové - prof. Josef Kovalčuk (JAMU Brno) a Mgr. Vladmiír Fekar (dramaturg Městského divadla Zlín)Konkrétní praktická dramaturgie a její filozofická východiska budou demonstrována na výsledcích jednotlivých divadel (např. Činoherní klub, Městské divadlo Zlín, HaDivadlo, Divadlo Husa na provázku aj.). Posluchači na základě výkladu vytvoří fiktivní dramaturgický plán vybraného typu divadla. Aktuální termíny v LS 2015: 27.2.(Kovalčuk), 6.3. (Fekar),27.3.(Kovalčuk),10.4.(Fekar), 24.4.(Fekar).Témata:1. O původu dramaturgie2. Základní východiska divadelní dramaturgie3. Místo dramaturga v divadelní struktuře4. Od uměleckého programu k tvořivé dramaturgii5. Tvorba dramaturgicko-režijní koncepce6. Dramaturgie jako mezní obor7. Dramaturgie jako umělecká tvorba8. Dramaturgie v repertoárovém divadle9. Dramaturgie v autorských a studiových scénách10. Vztah dramaturga a autora, režiséra, překladatele, herce11. Sekundární funkce dramaturgie12. Dramaturgie a publikum

Získané způsobilosti

Studenti umí zařadit dramaturgii v divadelní struktuře i v procesu vzniku divadelní inscenace. Jsou schopni rozlišit dramaturgické tendence v jednotlivých typech divadel. Umí vyhodnotit současné dramaturgické koncepce a aplikovat získané poznaky prakticky. Studenti jsou schopni působit v dramaturgické praxi.

Literatura

HOŘÍNEK, Zdeněk. Úvod do praktické dramaturgie. Praha , 1980. CÍSAŘ, Jan. Člověk v situaci. Praha, 2000. KRAUS, Karel. Divadlo ve službách dramatu. Praha, 2001. HOŘÍNEK, Zdeněk. Drama, divadlo, divák. Praha, 1991.

Požadavky

Písemná příprava modelové dramaturgie dle zadání pedagoga. Ústní zkouška: znalost odučené látky a základní literatury.

Garant

prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.