Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Divadelní drama 20.století (KDU / DD20K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / DD20K - Divadelní drama 20.století, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti pracují s dobovými prameny i sekundární literaturou. Na základě konkrétního tematického zaměření semináře sledují charakteristiku principů tvorby, inscenačního a hereckého stylu, zařazení souboru či osobností k obecným tendencím i do dobového kontext. Formulují vlastní hodnocení.Tematické zaměření se obměňuje:Průkopnící moderní režie - J. Kvapil a K. H. HilarČeské avantgardní hnutí a divadloMalá divadla 60. let a jejich poetikaRežisér Otomar Krejča a model divadla-dílnyHerecký a inscenační styl v Činoherním klubuAutorská a studiová divadla 70. letInscenování české klasiky a jeho proměny

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí způsoby a možnosti anaýzy jednotlivých divadelních jevů, naučí se pracovat s dramatickým textem jako pramenem k poznání tehdejší inscenační praxe, získají schopnost odborné charakteristiky principů tvorby, inscenačního a hereckého stylu, zařazení souboru či osobnosti k obecným tendencím i do dobového kontextu.

Literatura

KOVALČUK, Josef . Autorské divadlo 70. let. Praha , 1982. JUST,Vladimír. Česká divadelní kultura 1945-1989. Praha , 1995. VOSTRÝ, Jaroslav . Činoherní klub. Dramaturgie v praxi. Praha , 1996. Černý, František (ed.). Dějiny českého divadla. IV. Praha, 1983. Pavis, Patrice. Divadelní slovník. Praha, 2003. Císař, Jan. Divadla, která našla svou dobu. Praha, 1966. Mazáčová, B. Josef Topol a DZB. Praha , 1993. Černý, František. Kapitoly z dějin českého divadla . Praha, 2000. Just, Vladimír. Proměny malých scén. Praha, 1984. Císař, Jan. Přehledné dějiny českého divadla. I. a II. Do roku 1945. Praha, 2006. Janoušek, Pavel. Rozměry dramatu. Praha , 1989. Nekolný, Bohumil. Studiové divadlo a jeho české cesty. Praha, 1991. Pavlovský, Petr a kol. Základní pojmy divadla - Teatrologický slovník. Praha 4, 2004.

Požadavky

Studenti dosáhnou nejméně 75% účasti na seminářích, vystoupí se seminární prací, která bude přijata pedagogem, a aktivně se účastní rozprav ve výuce.

Garant

prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.