Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Divadelní scénografie (KDU / DS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / DS - Divadelní scénografie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška představí vybrané scénografické osobnosti a jejich koncepce, jež se na našich jevištích prosadily ve 20. století. Výklad je doprovázen AV-dokumenty.Tematické okruhy:1. Co je scénografie? (+ teoreticko-metodologický rámec)2. Hlavní vývojové tendence ve světové scénografii na počátku 20. století3. Nástup moderních uměleckých směrů a jejich vliv na scénografii4. Česká scénografie prvních dvaceti let 20. století (v kontextu světové tvorby)5. Výrazné scénografické osobnosti tvořící především v první polovině 20. století a jejich vliv na světovou praxi jevištního výtvarnictví (Vlastislav Hofman, František Tröster a další)6. Scénografové meziválečné avantgardy (avantgardní režijní koncepce a pojetí scény)7. Druhá světová válka a mladá scénografická generace nastupující v poválečném období8. Josef Svoboda a Laterna magika (úspěch Laterny magiky v Bruselu a její další přínos)9. Vlivy scénických experimentů ve světě na českou scénografii poslední třetiny 20. století10. Pražské quadriennale11. Současná česká scénografie v kontextu světové tvorby (scénografie po roce 1989, výrazné scénografické osobnosti současnosti)12. Přínos moderní české scénografie do světové tvorby (osobnosti, invence, inovace)

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je student schopen charakterizovat klíčové scénografické koncepce, které se, i pod vlivem světové tvorby, prosadily na českých jevištích zejména v průběhu 20. století. Student zná nejvýraznější osobnosti scénografů a jejich tvorbu dokáže demonstrovat na konkrétních inscenacích.

Literatura

Ptáčková, Věra. Česká scénografie XX. století. Praha, 1982. Ptáčková, Věra. Divadlo na konci světa. Praha, 2008. Svoboda, J., Albertová, H., Tosková, R., Pernica, O., Písařík, V., Poš, M., Svoboda, J., Vočadlová, K., & Svoboda, J. (1995). Cesta za světlem. Praha: Divadelní ústav. Pavis, P., Ubersfeld, A., & Jobertová, D. (2003). Divadelní slovník. Praha: Divadelní ústav. Hilmera, J. (1989). František Tröster. Praha: Scénografický ústav. Gallerová, V., Machalický, J., Ptáčková, V., Dvořák, J., & Day, B. (1999). Jaroslav Malina. Praha: Pražská scéna. Albertová, H., & Svoboda, J. (2012). Josef Svoboda - scénograf. Praha: Institut umění - Divadelní ústav. Telcová, Jiřina. Paleta a maska: scénografie brněnského divadla v letech 1884-1944. Brno, 1988. Aronson, Arnold. Pohled do propasti : eseje o scénografii. Praha, 2007. Pavlovský, P. (2004). Základní pojmy divadla: teatrologický slovník. Praha: Nakladatelství Libri. Ptáčková, Věra. Zrcadlo světového divadla: Pražské quadriennale. Praha, 1995.

Požadavky

Úspěšné zvládnutí ústní či písemné zkoušky na základě znalosti obsahu přednášek a vybraných titulů z doporučené literatury.

Garant

prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Tatjana Lazorčáková, Ph.D.