Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Divadelní seminář 1 (KDU / DS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / DS1 - Divadelní seminář 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti zhlédnou v rámci divadelních projekcí AV záznamy některých starších inscenací (Naši naši furianti Petra Lébla, Commedia dell´arte Divadla na provázku, televizní záznamy aj.) a živé inscenace v olomouckých divadlech podle pokynů pedagoga. Odborná literatura bude zadána dle výběru inscenací k rozpravě. Cílem semináře je osvojit si základní postupy a metody při analýze divadelní inscenace, resp. jejího videozáznamu. Nejprve budeme analyzovat videozáznamy některých inscenací,poté se věnujeme živému divadlu, inscenacím Moravského divadla a Tramtarie v Olomoucia inscenacím, které budou na repertoáru Divadla K3. Zápočet bude udělen za vystoupenís recenzí v semináři, po jejím přijetí pedagogem a za aktivní účast v rozpravách.Účastníci semináře si zároveň zapíší předmět Divadelní projekce k semináři DS1, KDU/DPA.Společné projekce videozáznamů ve filmovém sále (první tři semináře):Commedia dell´arte (Divadlo Na provázku Brno, režie Peter Scherhaufer)Ladislav Stroupežnický: Naši Naši furianti (Divadlo Na zábradlí Praha, režie Petr Lébl)David Drábek: Akvabely (Klicperovo divadlo Hradec Králové, režie Vladimír Morávek)

Získané způsobilosti

Studenti překročí hranici diváka-laika a naučí se vnímat různé funkce, postupy a vyjadřovací prostředky současného postmoderního divadla, způsoby a možnosti dramaturgicko-režijní interpretace textové předlohy, různé typy divadel od kamenných po alternativní. Zvládnou základní odbornou terminologii a osvojí si principy odborné diskuse.

Literatura

ROUBAL, Jan. (2000). Hledání jména (K problematice televizních převodů divadelní inscenace). Olomouc, Kontext(y). II. Poznámka: sborník Kontext(y). II. AUPO.

Požadavky

Studenti dosáhnou zápočtu po splnění nejméně 75% účasti na výuce, musí vystoupit s referátem, který bude pedagogem přijat a aktivně se zúčastní rozpravy ve výuce.

Garant

Mgr. Helena Spurná, Ph.D.