Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny světového divadla 2 (KDU / DSD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / DSD2 - Dějiny světového divadla 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výklad dějin divadla od baroka po realismus a naturalismus:1. Divadlo v období baroka (italské dvorské divadlo a opera, francouzské klasicistní drama17. století)2. Divadlo v období osvícenství a klasicismu (Anglie a Francie, měšťanské divadlov Německu, tzv. Výmarský klasicismus)3. Divadlo v období romantismu (německé a rakouské drama a divadlo, situace ve Franciia Anglii, ruská a polská dramatika)4. Divadlo v období realismu a naturalismu (Francie, Meiningenští, Freie Bühne, IndependentTheatre a G. B. Shaw, ruští dramatikové a K. S. Stanislavskij)

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí základní znalosti z dějin divadla, seznámí se se stěžejními osobnostmi a dramatickou a divadelní tvorbou období od baroka až po realismus a budou schopni nahlédnout vývoj světového divadla v širších kulturních, společensko-politických i jiných souvislostech.

Literatura

Brockett, O. G. Dějiny divadla. Praha, 1999. Trojan, J. Dějiny opery. Praha-Litomyšl , 2001. Mikeš, V. Divadlo francouzského baroka. Praha, 2001. Diderot, D. Herecký paradox. Olomouc, 1997. Kazda, J. Kapitoly z dějin divadla. Praha, 1998. Stanislavskij, K. S. Můj život v umění. Praha, 1946. Balvín, J. a kol. (1990). Vídeňské lidové divadlo. Praha.

Požadavky

Znalosti nabyté v této přednášce budou prověřeny v rámci závěrečné komplexní zkoušky. Student prokáže dostatečnou orientaci v dějinách světového divadla ve vymezeném období. Rovněž bude schopen uvažovat o vývoji divadla v širších kulturních, společensko-politických i jiných souvislostech. Prokáže schopnost samostatné práce s odbornou literaturou. Přednáška je nepovinná. Zkouška: zvládnutí probrané látky a doporučené literatury.

Garant

Mgr. Helena Spurná, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Helena Spurná, Ph.D.