Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny světového divadla 2 (KDU / DSD2K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDU / DSD2K - Dějiny světového divadla 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výklad dějin divadla od baroka po realismus a naturalismus:1. Divadlo v období baroka (italské dvorské divadlo a opera, francouzské klasicistní drama17. století)2. Divadlo v období osvícenství a klasicismu (Anglie a Francie, měšťanské divadlov Německu, tzv. Výmarský klasicismus)3. Divadlo v období romantismu (německé a rakouské drama a divadlo, situace ve Franciia Anglii, ruská a polská dramatika)4. Divadlo v období realismu a naturalismu (Francie, Meiningenští, Freie Bühne, IndependentTheatre a G. B. Shaw, ruští dramatikové a K. S. Stanislavskij)

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí základní znalosti z dějin divadla a budou schopni nahlédnout vývoj světového divadla v širších kulturních, společensko-politických i jiných souvislostech. Student je schopen posoudit přínosy probíraných osobností ze scénografie, režie, herectví atd. Má kompetence interpretovat divadelně teoretické texty sledovaného období. Je způsobilý pochopit následný vývoj světového divadla.

Literatura

Brockett, O. G. Dějiny divadla. Praha, 1999. Trojan, J. Dějiny opery. Praha-Litomyšl , 2001. Mikeš, V. Divadlo francouzského baroka. Praha, 2001. Diderot, D. Herecký paradox. Olomouc, 1997. Kazda, J. Kapitoly z dějin divadla. Praha, 1998. Stanislavskij, K. S. Můj život v umění. Praha, 1946. Balvín, J. (1990). Vídeňské lidové divadlo. Praha.

Požadavky

Znalosti nabyté v této přednášce bude prověřeny v rámci závěrečné komplexní zkoušky. Student prokáže dostatečnou orientaci v dějinách světového divadla ve vymezeném období. Rovněž bude schopen uvažovat o vývoji divadla v širších kulturních, společensko-politických i jiných souvislostech. Prokáže schopnost samostatné práce s odbornou literaturou. Přednáška je nepovinná. Zkouška: zvládnutí probrané látky a doporučené literatury.

Garant

Mgr. Helena Spurná, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Helena Spurná, Ph.D.